Tajlandski kralj biće kremiran krajem oktobra, godinu dana nakon smrti

Pokojni tajlandski kralj Bumibol Aduladej biće kremiran 26. oktobra, nešto više od godinu dana od njegove smrti, objavila je vojna hunta koja je pokrenula izgradnju velikog spomenika za tu ceremoniju.
Tajlandski kralj biće kremiran krajem oktobra, godinu dana nakon smrti
Foto: 021

Ceremonija sahrane monarha trajaće pet dana od 25. oktobra, a kremacija će biti drugog dana, rekao je portparol vladajuće hunte.

Kremacija kralja biće organizovana na velikom trgu Sanam Luang u istorijskom centru Bangkoka, i očekuje se prisustvo više hiljada ljudi. U zemlji će 26. oktobar biti proglašen za praznik.

U blizini velike palate i u radionicama na sat udaljenosti od Bangkoka umetnici rade na izradi lokacije za kremaciju i stotina statua životinja, bogova i mitskih bića koja će ukrašavati zgradu. Nije objavljen budžet za tu ceremoniju, ali se procenjuje da će se potrošti milioni evra.

Kralj Bumibol Aduladej bio je najstariji vladajući monarh, a umro je 13. oktobra. Imao je 88 godina i bio je 70 godina na prestolu. On je duboko cenjena ličnost koju su smatrali ocem nacije. Za svog naslednika odredio je svog sina.

Njegov sin Maha Vačiralogkorn imenovan je za kralja krajem novembra, što je bio formalni korak za prestolonaslednika da stane na čelo monarhije posle smrti oca.

Za poslednju ovako veliku ceremoniju u čast sestre Bumibola tajlandska država je potrošila 300 miliona bata (6,75 miliona evra).

Balzamovano telo kralja i dalje se nalazi u jednoj sali u velikoj palati i od oktobra više od četiri miliona Tajlandjana došlo je da mu oda počast. Tek posle ceremonije može da se kruniše kralj Maha Vačiralongkorn.

  • Mile

    26.04.2017 09:06
    Taj se već ucrvljao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet