Dodeljeni ugovori za rekultivaciju napuštenih kopova

Ugovori o dodeli bespovratnih podsticajnih sredstava za realizaciju projekata rekultivacije napuštenih kopova bez titulara u Vojvodini dodeljeni su opštinama.

Sredstva po ovom konkursu dobile su vojvođanske opštine i mesne zajednice, u kojima se nalaze područja devastirana legalnom ili ilegalnom ekspolatacijom mineralnih sirovina.

Reč je o Opštini Kula, MZ Lalić, Opštini Bečej, MZ Orešac, MZ Donji Tovarnik, MZ Banatsko Karađorđevo, MZ Stari Lec i MZ Kucura. Ukupan iznos sredstava izdvojen za rekultivaciju napuštenih kopova iznosi 30 miliona dinara, a sredstva će biti utrošena za rekultivaciju takozvanih ekoloških crnih rupa, rekao je pokrajinski sekretar za energetiku Nenad Stanković.

Ovaj konkurs, kaže on, ima za cilj da pomogne lokalnim samoupravama da te zapuštene površine dobiju drugačiju namenu. Ove godine, kao i prethodnih, projektima su obuhvaćene razne ideje, od poribljavanja, čime se otvara mogućnost za sportski i ribolovački turizam, preko pošumljavanja, sve do izgradnje sportskih terena, kao i stvaranja novih pašnjaka.

Na javni konkurs Sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine stiglo je ukupno devetnaest prijava, ali je nakon pregleda stručne komisije odlučeno da osam prijava ispunjava sve uslove Konkursa.

Informacije o broju napuštenih kopova u Vojvodini mogu se pronaći na veb stranici Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine, putem softvera, pod nazivom Katastar napuštenih kopova, koji je na inicijativu Sekretarijata izradio Rudarsko geološki fakultet iz Beograda.

Autor: 021.rs

  • zivan

    06.04.2016 20:26
    Revitalizaciji kopova se zagadjeni, ekolosski stetni teritoriji preoblikuju u oaze zelenila, jezera, ribolovna podrucja i stoga bi ovakve aktivnosti trebalo intezivirati i jos vise stimulisati...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.