Puzović: Bez monitoringa ne znamo stanje životne sredine

Životna sredina je često na margini u odnosu na ekonomske i socijalne aspekte, a bez adekvatnog monitoringa, ne zna se stvarno stanje životne sredine, šta je potrebno da se popravi i koliko para da se uloži, rekao je resorni pokrajinski sekretar Slobodan Puzović.

"Monitoring životne sredine je suštinski bitna tema i za ispunjavanje zahtevnih evropskih standarda u ovoj oblasti, ukoliko Srbija želi da postane članica Evropske unije“, rekao je Puzović i dodao da je važno da se monitoring radi u skladu sa odgovarajućim standardima, koji su, naročito na nivou Evropske unije, izuzetno visoki.

Resorni sekretar je dalje dodao da se monitoringom mogu baviti samo akreditovane kuće i stručnjaci sa odgovarajući dozvolama, te da jedino tako dobijeni podaci mogu da se stave u regionalnu, nacionalnu i međunarodnu mrežu baze podataka.

"Monitoring nije samo utvrđivanje stanja, to je u stalni posao, jer samo uz kontinuitet u praćenju parametara životne sredine u okviru ambijentalnog vazduha, vode, zemljišta, biološke raznovrsnosti možemo da sagledamo promene To je ključan proces da bismo mogli da sagledamo efekte onoga što radimo. Može da nam pomogne da u hodu neke ciljeve modifikujemo, da metode prilagodimo, i da sa što manje para i ljudstva dobijemo najbolje efekte u oblasti unapređenja životne sredine“, rekao je dr Slobodan Puzović.

On je dodao da monitoring zaštite životne sredine u Srbiji i Vojvodini treba da bude na znatno višem nivou od trenutnog. "U oblasti životne sredine smo svi na istom zadatku, na svim nivoima. Zbog toga je veoma važno da ujedinimo stručne, materijalne i finansijske kapacitete, jer monitoring mora da se radi, mora da bude adekvatan i moramo da prikupimo dovoljno podataka, koji mogu da se iskoriste za izvlačenje odgovarajućih zaključaka“, rekao je sekretar.

Autor: 021.rs



 

  • Miki

    19.04.2016 09:41
    dodjemti@gmail.com
    I vi cete bas eto nekako imati veze sa tim akreditovanim kucama? Eh, ko vas ne zna
  • deka

    19.04.2016 09:39
    monitoring
    pa sta cekate??? bez kontrole nema nista.
  • Vasilije

    19.04.2016 08:50
    A deponija
    Za vreme tvog mandata nisi ni prstom mrdnuo dan uradis nesto sa deponijom , koja je porasla kao Fruska gora i ugusi stanovnike a pricas o ekologiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina