Kikinda: Otvoren stečaj u Baniniju

Privredni sud u Zrenjaninu odlučio je da se u "Baniniju" i "Banini trejdu" pokrene stečajni postupak.

Stečajevi su otvoreni na predlog banke Sosijete ženeral, iako je zastupnik fabrike bio protiv takvog rešenja, smatrajući da je unapred pripremljen plan reorganizacije iz 2013. godine poštovan.

Stečajni upravnici Dragana Galić i Radovan Savić na prvom narednom poverilačkom ročištu, koje će biti održano u roku od 40 dana, predočiće sudu i poveriocima stanje u fabrici, a tada će biti imenovan i odbor poverilaca. Račun "Baninija", koji upošljava oko 500 radnika, u blokadi je od 24. decembra prošle godine za iznos od 258 miliona dinara, a od tada je u blokadi i račun "Banini trejda".

Finansijski problemi u kikindskoj fabrici slatkiša počeli su posle izgradnje nove fabrike, završene 2010. godine, u kojoj je proizvodnja otpočela godinu dana kasnije. Ulaganje je bilo sa ciljem povećanja proizvodnih kapaciteta, namenjenih očekivanom porastu plasmana na domaćem i inostranom tržištu, ali usled finansijske krize i opreznosti banaka "Banini" je bio prinuđen da ulaganje privede kraju finansirajući je po nepovoljnim uslovima od planiranih, iz bankarskih kredita koji su sa kamatama vredni preko 41 milion evra.

"Banini" je 2013. godine ponudio plan reorganizacije, ali bankari tvrde da on nije poštovan.

Autor: Dnevnik/foto: SMB gradnja

  • Ja znam...

    08.05.2016 17:19
    da postoji slađa strana sveta
    Baš me čudi što je otvoren stečaj nakon izbora!
    P.S.Valjda će 'Banini' proraditi opet u sledećoj predizbornoj kampanji kad Veliki Vođa (a i ostali) budu sakupljali bonus-poene.
    U prevodu: igramo se, pa ko duže izdrži. ;)
  • Kikinđanin

    04.05.2016 15:09
    Adio, Banini
    Situacija u Kikindi je strašna. Pored Livnice koja je davno propala i koja, realno, nikad nije trebala biti građena, pored MSK koji je "na aparatima" već godinama, a isto je promašena investicija od početka, sad je došao red na firme kojima je sirovina "pred nosom" i koje, u slučaju Toze Markovića, imaju tradiciju od 150 godina (osnovan 1866. u toj Austro-Ugarskoj koju većina Srba ne voli, a ja obožavam i molim Boga da nas opet okupiraju) - isto je u stečaju.
    Banini je samo jedan od poslednjih delova nekad moćnog IPP "Banat" koji je uništen združenim snagama lopova. Započeo je svoj život kao Kikindska industrija kolača - Kiko, a tehnologija je holandska.
    Privatizovao ga je Mali Radojica (Kikinđani znaju ko je to) po "Minhauzen metodi" - uzeo je kredit da privatizuje fabriku, a kao zalog je dao - tu istu fabriku. Naravno, to nije baš svako mogao da uradi. Fabrika je uvek divno mirisala, a pre privatizacije su se na kapiji prodavali kolači.
    Kikindo, Vojvodino, Srbijo, dobrodošle u predatorski kapitalizam! Kao što rekoh, molićemo Austro-Ugarsku da nas okupira pa da imamo šta da jedemo.
  • Neobavesten

    03.05.2016 21:46
    Replika
    Fabriku svakakao ne treba iseci u staro gvozdje , ali ima samo jedna sitnica , a to je da su vlasnici jednom dobili od države 1,000,000 evra za otvaranje novih radnih mesta ....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina