Pastor vodi pokrajinsku Skupštinu, a Mirović Vladu

Konstitutivna sednica Skupštine Vojvodine održaće se u četvrtak, 2. juna od 10 časova, a očekuje se samo da bude izabran predsednik ovog tela.

Prema najavama iz političkih stranaka koje će najverovatnije formirati novu vlast SNS i SVM, dosadašnji predsednik Ištvan Pastor će nastaviti da vodi Skupštinu, dok će se o sastavu pokrajinske Vlade koju bi navodno trebalo da predvodi Igor Mirović iz SNS-a, konačna odluka doneti narednih dana.

Naime, sve je izvesnije da će podršku koaliciji oko SNS, pored SVM dati i SPS, ali se čeka na konačan dogovor vrha SNS i SPS u Beogradu, jer su pregovori povezani i sa formiranjem republičke Vlade i odluke da će u nju ući socijalisti.

Ištvan Pastor je izjavio da očekuje da će na konstitutivnoj sednici ponovo biti izabran za predsednika i da će SNS dati dva potpredsednika Skupštine, a da će izbor Vlade uslediti polovinom juna jer pregovori još nisu gotovi.

Prema dnevnom redu na sednici Skupštine je najavljena verifikacija mandata, izbor predsednika, potpredsednika i generalnog Skupštine, a postoji mogućnost i da dođe do formrianja radnih tela vojvođanskog parlamenta.

U novom sazivu najviše poslanika će imati koalicija koju je predvodila Srpska napredna stranka (SNS) i koja je osvojila 63 od 120 mandata, odnosno više od polovine mandata. Koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije osvojila je 12 mandata, koalicija okupljena oko Demokratske stranke (DS) 10, koliko i Srpska radikalna stranka, a Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) devet poslaničkih mandata.

Pokret Dosta je bilo osvojio je sedam mandata, Savez vojvodjanskih Mađara šest (SVM), Mađarski pokret dva, a Zelena stranka jedan mandat.

Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić ranije je najavio da će u koaliciju na pokrajinskom nivou pozvati SVM i dodao da bi predsednik te stranke Ištvan Pastor bio najbolji kandidat za mesto predsednika pokrajinskog parlamenta. Pastor je i u prethodnom sazivu obavljao tu funkciju, kada su većinu imali DS, LSV i SVM. Koalicija te tri stranke činila je okosnicu vlasti u Vojvodini od 2000. do 2016. godine.

  • Sremac

    02.06.2016 14:31
    Hahahaha ...

    Inventarska lesinar ekipa. Znaci njihov domaci zadatak za iduce 4 godine je da se rasproda objekat sa sitninom, ocisti, pogasi svetla i zakljuca vrata.
  • VladaN

    02.06.2016 08:10
    zigor?
    Nadam se da ce ovo trajati kratko, posto verovatno, cela Vuciceva kamarila puca po savovima dogodine sa predsednickim izborima. Sto se Pastora tice, ocigledno fa je svario sendvice koje mu je ATP Zigor Mirovic delio.
  • Teodosije III

    01.06.2016 21:07
    I tako ce nam biti predsednik onaj koji je jod u osmom razredu rukom zaklanjao kontrolni da neko slucajni ne prepise od njega!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina