Zrenjanin: Albahariju uručena Nagrada za moderni umetnički senzibilitet

Nagrada za moderni umetnički senzibilitet Fonda "Todor Manojlović" uručena je u baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu romanopiscu, pripovedaču i prevodiocu iz Zemuna Davidu Albahariju.
Albahari je na svečanosti u utorak uveče rekao da je počastvovan odlukom žirija da ove godine njegovom delu dodeli nagradu koja neguje moderni umetnički senzibilitet.
 
- Osećam to posebno kao neku vrstu pohvale jer sam neke od svojih prvih prevodilačkih radova objavio upravo u časopicu 'Ulaznica' koji je izlazio u Zrenjaninu, i to me je na neki način podsetilo da sam prešao jedan značajan deo životnog puta, ali da sam u njemu ostavio neke tragove koje i žiri za ovu nagradu prepoznaje - rekao je Albahari.
 
Odluku da nagrada Fonda "Todor Manojlović" za moderni umetnički senzibilitet za 2015. godinu pripadne Davidu Albahariju, doneo je januara Upravni odbor u sastavu Vladislava Gordić Petković (predsednica), Radovan Živankić, Predrag Miki Manojlović, Boško Milin, Vladimir Arsenijević, Slobodan Tišma i Andraš Urban.
 
Kako su naveli, Albahari, autor petnaest romana, trinaest knjiga priča, šest esejističkih knjiga, nekoliko drama i knjiga za decu, nije samo tvorac proznog opusa koji je jednako poetički i etički dosledan koliko i vrednosno relevantan, već je i znamenita, internacionalno prepoznatljiva figura s presudnim doprinosom u specifičnom kulturnom i duhovnom kontekstu nekadašnje Jugoslavije i sadašnje Srbije.
 
- Albahari ne piše o herojima i podvizima, on piše o trajnoj zapitanosti senzibilnog pojedinca nad malim stvarima od enormne važnosti, medju kojima jezik i identitet zauzimaju posebno mesto, jednako posebno koliko dostojanstvo i patnja - navodi se, izmedju ostalog, u obrazloženju.
 
Fond "Todor Manojlović" Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" svoj rad i angažman počeo je 1991. godine sa ciljem prikupljanja književne zaostavštine, proučavanja, objavljivanja, popularisanja dela i čuvanja imena Todora Manojlovića, imajući u vidu značaj njegovog dela i njegovih uticaja.
 
Nagrada se dodeljuje stvaraocima iz različitih oblasti umetnosti čije delo ostvaruje autentičnu, provokativnu i prirodnu saglasnost s bićem i stvaralaštvom Todora Manojlovića, a neki od poslednjih dobitnika su Mileta Prodanović, Saša Rakezić (Aleksandar Zograf), Laslo Vegel, Slobodan Tišma i Festival "Dezire".
  • Zivan

    15.06.2016 14:27
    Nagrade ide u prave ruke...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.