Nema para za prskanje komaraca u Vojvodini

Za uništavanje komaraca, prethodna Pokrajinska vlada trošila je milione.
Za ovu godinu međutim, u budžetu nije predviđen ni dinar, kaže novi Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić.
 
Kako navodi u razgovoru na Dnevnik, po dolasku na funkciju uvideo je da je pokrajinska kasa prazna ili novac nije dobro isplaniran u budžetu pojedinih sekretarijata, kao što je to slučaj i u urbanizmu. 
 
"Kad kažem da sredstva nisu dobro isplanirana, ne mislim na sekretarijat, nego na prethodnu Pokrajinsku vladu. Ovaj sekretarijat mora da ispoštuje neki zakonski minimum. On mora da se ispoštuju i u pogledu monitoringa vazduha, zemlje, zračenja, vode, ali nema dovoljno novca u budžetu, jer sredstva nisu planirana. Isti je slučaj i što se tiče zaštite prirodnih dobara, a oni koji prate rad Skupštine Vojvodine znaju da je pokrajinski parlament prošle i pretpošle godine proglasio dva zaštićena prirodna dobra - 'Karaš-Nera' i Banja Rusanda", navodi Galić. On kaže da je prskanje komaraca novca bilo sasvim dovoljno i 2014. i 2015. godine.
 
"Bilo je i za monitoring i zaštitu prirodnih dobara kao i stotine miliona za prskanje komaraca. Ove godine za to nije izdvojen ni dinar. To građani sigurno i sad osećaju", kaže on i dodaje da sada ne vredi praviti rebalans za prskanje larvi komaraca, jer se to radi u proleću. Kako smatra, za prskanje komaraca treba naći neku sredinu kada je reč o iznosu, ali on nikako ne može da bude - nula.
 
"E sad, da li treba ulagati enormna novčana sredstva, kao što je to bilo do sada, za uništavanje larvi komaraca, ili treba naći neku sredinu – pa sigurno je da nema smisla potrošiti 500 miliona, ali ne može to biti ni nula dinara. Prethodne godine je, recimo, za uništavanje larvi komaraca opredeljeno 350 miliona, a godinu ranije i više od toga. Nažalost, sada nisu predviđena sredstva u budžetu ni za pomoć jedinicama lokalnih samouprava za uništavanje divljih deponija. Pa kako se mi onda bavimo zaštitom životne sredine?", pita Galić.
 
Dodaje da nije zadovoljan stanjem u Pokrajini jer nije nasledio "gotovo ništa" novca. 
 
"Da biste nešto radili, morate da imate para", zaključio je on za novosadski list.
 
Inače, tretmani protiv komaraca sa zemlje i iz vazduha u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima počeli su juče, a trajaće do 14. avgusta. Ove tretmane izvodi novosadska Ciklonizacija.
 
Tačno mesto i vreme tretmana zavisiće od monitoringa i vremenskih uslova, a tretmani će se izvoditi preparatima na bazi lambda-cihalotrina i deltametrina.
 
Upozoravaju se pčelari da je preparat toksičan za pčele, te da košnice zatvore ili izmeste najmanje pet kilometara od navedenih mesta tretiranja. Dejstvo preparata traje tri dana.
  • OPRSKANI

    01.08.2016 08:56
    a u subotu....
    Taman su ljudi malo odahnuli na Strandu kad ono kao u filmovima!!!
    Pobacase sta god da su pobacali. Poplasise decu i ostavise smrdljiv ukus!
  • noname

    01.08.2016 08:51
    Treba se izaci na ulice
    Dokle god svi sede u sobama i kucate, nece se nista izmeniti... Treba izaci na ulicu u traziti dokle bre vise da nas zajebavaju???
    Cak se 99 za vreme bombardovanju su imali za prskanje iz vazduha sad nemaju ni iz kamiona... sramota... Ma idite bre i glasajte posle 3godine za istu vlast, hvala unapred!!!!!!!!

    P.s. pordrazavam one koji jos uvek voze na brzoj traci voze fiksnom 80-kom. :D
  • sava

    01.08.2016 06:50
    kolone
    Nije u pitanju dali smo manjina vec nam je peta kolona velika

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.