Ogromna zainteresovanost parova za kuće u vojvođanskim selima

Čak 115 mladih bračnih parova u Vojvodini u protekle dve godine rešilo je svoje stambeno pitanje u nekom od vojvođanskih sela.

Na ovaj način ne samo što su se skućili parovi, već su i revitalizovana sela u kojima se godinama ulagalo u infrastrukturu, kanalizaciju i industrijske pogone, ali ne i u naseljavanje.

Sve što je nedostajalo prepoznala je u protekle dve godine Pokrajinska vlada, koja je u dva konkursna perioda, 2014. i 2015. godine, uložila 108 miliona dinara. Pre dve godine uloženo je 40 miliona, a prošle godine uvećan iznos od 86 miliona dinara.

Kao prednosti života na selu, mladi parovi i porodice izdvojili su prijatan ambijent, komoditet, mogućnost gajenja sopstvene, organske hrane i generalno odsustvo "betona", zbog čega zainteresovanost za ovakve projekte i dalje raste. Kako za 021 potvrđuju i u novom sazivu Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, i dalje će se raditi na popularizaciji ovakvih i sličnih projekata, jer su se pokazali kao veoma uspešni.

"Jedan od ciljeva protekla dva konkursa uvažio je istraživačke podatke o vrlo malom broju žena koje poseduju imovinu nad kućama i imanjima Ovo je bila prilika da i žene zajedno są svojim bračnim ili vanbračnim partnerima steknu pravo svojine na kući na jednake delove, čime se doprinosi osnaživanju žena. S obzirom da je interesovanje za ove programe izuzetno veliko, Pokrajinska vlada će i u narednoj godini, u istoj meri ili većim sredstvima, na ovaj ili sličan način uticati na osnaživanje mladih bračnih parova i revitalizaciju sela", navode za 021 u Pokrajini.

U Sekretarijatu nisu precizirali u kojim iznosima će se ulagati u ove konkurse, kao ni kada bi oni mogli da budu raspisani.

Pod seoskim kućama smatraju se nepokretnosti koji se nalaze u selima izvan gradskih i optinskih sedišta, prigradskih i vikend naselja. Na prethodnim konkursima, pravo prijave imali su supružnici čiji brak traje najmanje godinu dana, kao i vanbračni partneri sa trajnijom zajednicom života. Oni ne smeju da budu vlasnici ili suvlasnici bilo kakve nepokretnosti, a najmanje jedna osoba iz zajednice mora da bude zaposlena. 

  • Bojana

    03.10.2016 08:40
    Nije laz istina je.I svi koji su dobili kucu uzivaju sa svojom decicom.Moze se naci i blizu grada.Samo ko zeli.U gradu je haos,od kirije racuna za gas...Hvala milom bogu sto smo mi uspeli i otisli iz grada....
  • Deks

    02.10.2016 18:37
    Nema razvoja bilo kog naselja bez razvoja ekonomije. Ovaj projekat ne nudi rešenja za dugoročni razvitak vojvođanskih sela već je potpuno promašen jer podrazumeva da se sela koriste samo za stanovanje a da se putuje do grada na posao. Pritom pod pojmom "sela" podrazumevaju se mnoga vojvođanska naselja koja su istorijski evidentno manji gradovi, tj. varošice koji su u 19. i 20. veku imali procvat i ravnomerno se razvijali zahvaljujući zdravoj ekonomiji, a mnoga od njih imala su razvijene zanate kasnije i industriju.
  • Pera

    02.10.2016 17:20
    REALNOST
    SELJAK:Ja kupio deci stanove u gradu da se deca ne muće.Aaa, Političari mi šalju bedu od građana u selo!?
    Još im i kuču kupili!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.