Zajednička sednica vlada Vojvodine i Srbije: Vojvodina se ne može svesti na sedam odsto budžeta

Na sednici vlada Vojvodine i Srbije dogovoreno je izdvajanje novca za vrtiće, škole i bolnice, obnovu zgrade Radio-televizije Vojvodine, otplaćivanje duga "Petrohemije", kao i za Fruškogorski koridor.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se ubuduće više izdvajati za Vojvodinu, te da su na današnjoj sednici dogovoreni konkretni projekti. Iako je pokrajinska vlada tražila oko 150 miliona evra za obnovu 26 vrtića i škola u Vojvodini, Vučić je naveo da će za tu namenu biti izvojeno skoro dve milijarde.

On je posle sednice naveo da je već danas sa republičkog u pokrajinski budžet prebačeno dva miliona evra za poslovanje subotičke firme "Ipsilon krak". Takođe, najavio je da će vlada otplatiti dug pančevačke "Petrohemije" kako bi mogla da se proda.

Kako je rekao, već je uplaćen prvi novac za uređivanje Novog Sada, pre svega fasada. Takođe, potvrdio je da će se za izgradnju objekta Radio-televizije Vojvodine iz budžeta izdvojiti četiri miliona evra, ali je dodao da je zgrada preskupa.

"Smatram da je četiri miliona evra za zgradu RTV preskupo i da je to trebalo da košta mnogo manje nego koliko prvi projekti predviđaju. Ipak, prihvatili smo sugestiju. To je  stvar simbolike, srušena je u NATO agresiji i želimo da pokažemo da možemo podići ono što je srušeno", prokomentarisao je Vučić.

Vučić se osvrnuo i na obaveze pokrajinske vlade istaknuvši da one nisu striktne kao što je slučaj sa republičkom.

"Ona se bavi razvojnim projektima. Ona nema obaveze kao republička vlada da isplaćuje penzije ili plate javnom sektoru. Pokrajina ima ustavnu obavezu vođenja javnih politike u više različitih oblasti, a mi ćemo u tome pomoći", dodao je premijer Srbije.  

Govoreći o budžetu Vojvodine Igor Mirović je poručio da postoji više od devet milijardi evra kredita, te da je pokrajinski budžet u deficitu od 80 miliona evra.

"Vojvodina se ne može svesti na sedam odsto republičkog budžeta, jer je ona sama integrisana u sistem Srbije. Mi trenutno imamo deficit koji je zasnovan ni na čemu. Trenutno imamo 40 miliona evra koje ne možemo da naplatimo u sporovima sa Fondom za nove tehnologije u kojem se radilo na štetu Vojvodine", poručio je Mirović.

Premijer Srbije se osvrnuo i na to da je u Vojvodini prosečna plata iznad proseka za Srbiju, ali da je u njoj i veća stopa nezaposlenosti nego na jugu zemlje. Kako je rekao, i to će se postepeno rešavati. 

  • Mile

    24.10.2016 06:43
    Kako vas nije sramota , a ono ranije gde je to , sad ste vi tu I odma je drugacije , sramota.
  • Debeli

    23.10.2016 00:30
    Nevera
    Dok su "žuti" bili u Apv onda je bilo može 7% a zapravo suva nula. Sad odjednom Vojvodini "treba" više od 7% (nikad isplaćenih 7% u periodu 2012 - 2016)... Nevera...
  • Sremac

    22.10.2016 23:49
    Dragi moji Vojvođani dobro pogledajte ova dva opskurna pajaca sa slike. Ovo dvoje će vas koštati mnogo. Mnogo toga što se param kupiti ne može.

    Ako budete ćutali plaćaćete njihovu bahatost do kraja života.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina