Sombor: Skulptura u čast Milutina Milankovića

Gimnazija "Veljko Petrović" u Somboru od ponedeljka je bogatija za jedno umetničko delo, skulpturu Nebeski mehaničar, koja je posvećena naučniku Milutinu Milankoviću.
Skulptura je otkrivena na godišnjicu smrti velikog naučnika.
 
Direktor Gimnazije "Veljko Petrović" Ladislav Fekete objasnio je da je škola skulpturu otkupila zahvaljujući podršci dobijenoj na konkursu Ministarstva kulture i informisanja. Borislav Staničkov, rukovodilac Školske uprave, kazao je da je gimnazija u Somboru posvećena interdisciplinarnom pristupu u obrazovanju učenika.
 
"Posebno mi je drago što se somborska gimnazija angažovala da blagovremeno konkuriše i da se svojim angažmanom nametne i što je Ministarstvo kulture i informisanja odvojilo sredstva za nešto što će krasiti prostorije škole. Mislim da ćemo i u narednom periodu uspešno koristiti i mogućnosti koje daju druga ministarstva", rekao je Borislav Staničkov, rukovodilac Školske uprave u Somboru. 
 
Đorđe Nešić, direktor Naučno-kulturnog centra "Milutin Milanković" u Dalju, koji je podsetio da je Milanković po prvobitnom obrazovanju bio građevinski inženjer, školovan u Beču i Budimpešti.
 
"Milutin Milanković je žudio za nebeskom mehanikom, trošeći sve svoje vreme na terenu, uz akvadukte, mostove i vijadukte, sanjao je da predaje studentima astronomiju i da slobodno vreme posveti naučnom radu sledeći svoj poriv. Taj san je počeo fascinacijom zvezdanim nebom iznad Dunava u rodnom Dalju", rekao je Nešić, prenosi SOinfo.org.
  • Bubica

    13.12.2016 22:59
    Bilo bi lepo da ste naveli ime vajara, ne samo naziv skulpture...
  • Pitanje

    13.12.2016 22:15
    Svi su se ugurali u vest, i direktor škole i predsednica opštine i ostali, čak je i Milutin Milanković dobio malo prostora. Samo nije jasno ko je autor skulpture. Kakva vam je to vest gde je sve nabacano kao na vašaru? Da li vas je neko učio kako se pišu vesti? Ili mislite da je dovoljno da se slova jednostavno nabacaju, a šta znače, nema veze. Važan je Milanković i važno je ko je napravio skulpturu, čemu će ona da služi, a nije važno reći da su školska uprava i predsednica opštine bili pametni i uvideli znača konkursa, tako nekako je napisano. I nemojte da objavite ovaj komentar, baš me briga, ali bar naučite novinare da pišu.
  • Slobodanko

    13.12.2016 18:25
    greska
    Ja mislio da je Mrka dobio skulpturu kad ono nije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina