Čurug: Obeležena 75. godišnjica Racije

Danas je u Čurugu obeležena 75. godišnjica od početka Racije u tom mestu.

Parastos žrtvama održao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, uz služenje episkopa bačkog Irineja. Nakon parastosa, u Muzeju žrtava racije - nekadašnjem žitnom magacinu gde su se odigrali tragični događaji, održan je pomen i položeni su venci u znak sećanja na nevino postradale u raciji.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić uputili su zajedničku poruku da pomen zaslužuju sve nevine žrtve, ali i da predstavlja opomenu da se takvi zločini nikada više ne ponove. Mirović je rekao da se pre 75 godina u ledom okovanoj Šajkaškoj, činilo da je neljudsko zauvek uzmaklo pred ljudskim, jer je samo u Čurugu, za svega nekoliko dana, pobijeno gotovo 900 nevinih ljudi, među kojima je bilo i dece. Zločini kakvih nema u istoriji ovih prostora, nastavljeni i u drugim mestima u južnoj Bačkoj, da bi u januarskoj raciji mađarskih fašista ubijeno gotovo 4.000 ljudi.

"Zato ćemo narednih dana obići i Žabalj, Mošorin, Lok, Titel, Gardinovce, Bečej i druga mesta južne Bačke, da se svuda poklonimo žrtvama i ponovimo da ih nikada nećemo zaboraviti", rekao je Mirović i dodao da ne smemo zaboraviti i sve druge nevine žrtve tih strašnih vremena.

Pastor je istakao da ni od svoje, ni od zajedničke istorije niko ne može pobeći, i da je malo ko verovao da će, kao što je to danas, Čurug postati zajednički simbol stradanja. On je naglasio da su danas, kada su decenije protekle od ratnih strahota, pripadnici dva naroda "spremni i željni zajedničkog poklanjanja pred žrtvama i da ne verujemo decenijama ponavljanim demagogijama, da zločin može biti kolektivan".

"Zločin uvek ima svoje lice. Zajednički može da bude samo saosećaj i poklanjanje žrtvama", rekao je Pastor i podsetio na to da su se u junu 2013. godine, predsednici Srbije i Mađarske zajednički poklonili žrtvama u Čurugu, onima iz 1942. i onima iz 1944/45. godine i izrekli prostu istinu da se u ratu biraju strane, a počinilac zločina ima svoje ime i prezime.

Krajem prošle godine je, na inicijativu Pokrajinske vlade i Eparhije bačke Srpske pravoslavne crkve, obrazovan Odbor za obeležavanje racije u Bačkoj, koji će, od ove godine, počev od Čuruga, svakog januara u drugom mestu organizovati centralni pomen u znak sećanja na ove tragične istorijske događaje u Bačkoj, o kojima se nedovoljno zna, kada je u surovoj raciji mađarskih fašista ubijeno više hiljada nevinih ljudi.

  • Endre

    19.02.2017 11:46
    Bajci Zilinski
    Madjar Endre Bajci Zilinski je spasao puno Srba od racije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina