Sve savršeniji mehanizmi trošenja javnog novca

Svaki Somborac iole upućen u lokalna dešavanja, mogao bi da navede bar jedan primer ulaganja u neki projekat ili infrastukturu, čija je realizacija bila vođena partijskim, a ne opštim interesima.

Ono što je obeležilo Sombor u proteklih 16 godina bila je pljačka lokalnog budžeta.

Afera nazvana tada "pljačkom veka" bila je teška tadašnjih pet miliona dinara. Na zatvorske kazne osuđeni su oni koji je po definiciji svojih radnih mesta trebalo da spreče tu pljačku, ali nikada nije utvrđeno gde je i kod koga završio novac građana Sombora, odnosno iz gradske kase, koji se odlivao preko fantomskih firmi, niti ko je dao nalog za to. 

Neki od aktera izjavljivali su u jeku afere i sudskih sporova da trag novca vodi do Beograda i tadašnjih funkcionera, ili u prevodu bila je to pljačka budžeta zarad partijskih interesa.

U godinama koje su sledile nizali su se drugi primeri očiglednog ulaganja po partijskim nalozima i zarad interesa stranaka. I tačno se znala pravilnost: u zavisnosti od toga ko je na vlasti znalo se i koji projekti i gde će se finansirati, koja udruženja građana će biti materijalno stimulisana, pa su čak stranke osnivale svoja udruženja i nevladine organizacije, a sve zarad ispumpavanja novca iz javne kase.

Plastičan primer je servis geronto domaćica. Usluga koju će pozdraviti svako od korisnika, ali naličje pokazuje da je ta usluga koja se plaćala iz pokrajinskog i lokalnog budžeta korisna i za stranke koje drže ključ od kase, jer im ostavlja prostor da za taj rad angažuju svoje članice.

Gojko Mišković bio je krajem 90-tih godina aktivan na višestranačkoj političkoj sceni u Somboru, ali je vrlo brzo sve to napustio i aktivno se uključio u rad civilnih organizacija, a jedan od razloga je upravo nemirenje sa partijskim trošenjem novca. I stalnom usavršavanju mehanizma trošenja javnog dinara u partijske svrhe.

Mišković kaže ga je to nemirenje sa  mešanjem javnog i partijskog interesa koštalo izlaska iz političkog života.

Sava Majstorov novinar je i jedan od osnivača portala Soinfo.org i upućen je u loklana dešavanja. Osvrćući se na proteklih nekoliko godina, on kaže da je partijskih ulaganja bilo manje kada je reč o infarstrukturnim projektima, jer rađeno je ono što je interes gađana, a ne partija.

- Zabrinjava, međutim, što se u poslednje vreme osniva sve više udruženja u raznim oblastima, koja ravnopravno dobijaju novac sa onima koji rade, uspešno i godinama - kaže Majstorov.

Ni Mišković ni Majstorov nisu optimisti i ne veruju u promene. Po njihovom mišljenju, još dugo će ulaganja po partijskom interesu biti bolest svih onih na vlasti.

Čini se da se taj mehanizam usavršava iz godine u godinu i zanimljivo je da će oni koji čine opoziciju to uvek kritikovati, a kada se uloge promene samo će primeniti i usavršiti već postojeći uhodani mehanizam. Jednostavno, prilike su takve da će proći još mnogo godina dok politika ne postane svesna da je tu radi javnog, a ne političkog interesa.

Možda će isto toliko biti potrebno da građani pruže otpor toj ustaljenoj praksi.

  • MileR

    03.02.2017 19:15
    I mi, iz Zrenjanina, Sombor za trku imamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.