Velike koristi za Vojvodinu iz saradnje sa Kinom

Delegacija Pokrajinske vlade na čelu sa potpredsednikom i pokrajinskim sekretarom za privredu i turizam Ivanom Đokovićem sastala se sa viceguvernerom pokrajine Guangdong He Zhongyou-om, kao i sa zvaničnicima vlade, privrednog, turističkog i sektora za inostrane poslove ove sestrinske pokrajine, u cilju učvršćivanja međusobnih odnosa, razmene iskustava, planova i modela buduće saradnje u pogledu investicija, privrednih i turističkih potencijala.
Delegacija Pokrajinske vlade boravi u radnoj poseti sestrinskoj pokrajini Guangdong u gradu Guangdzou, gde se sinoć zatvorio Međunarodni sajam turističke berze, značajan za veliko kinesko turističko tržište, na kom turističku privredu Vojvodine zajednički zastupaju Pokrajinska vlada i Turistička organizacija Vojvodine.
 
Potpredsednik Pokrajinske vlade Ivan Đoković je istakao značaj dobre saradnje sestrinskih pokrajina, kao i dobrih političkih, strateških i prijateljskih odnosa predsednika dve republike.
 
"S obzirom na činjenicu da AP Vojvodina i pokrajina Guangdong imaju potpisan sporazum, isti može poslužiti kao dobar primer i drugim pokrajinama na koji način je moguće ostvariti dobre poslovne, političke i prijateljske osnove, kao i na koji način ih graditi i unapređivati. Postoje mogućnosti za saradnju u mnogim oblastima, poput trgovine, mašinske i građevinske industrije, IT sektora, a prevashodno u turizmu. Naš novi resurs jeste bezvizni režim sa NR Kinom, kao i uspostavljanje direktnih letova na relaciji Beograd - Peking, u narednom periodu", rekao je potpredsednik Đoković u razgovoru sa viceguvernerom Guangdonga, izrazivši nadu da će Republika Srbija moći da predstavlja "most" između Evrope i Kine.
 
Đoković je istakao potencijale u oblasti trgovine, čiji pokazatelji ukazuju na mogućnosti povećanja uvoza, ali i izvoza u Kinu iz AP Vojvodine i to poljoprivrednih proizvoda, vina i proizvoda IT sektora, prevashodno softvera. Pored činjenice da je Vojvodina okružena velikim tržištima Evrope, on je dodao da su zdrava hrana, kvalitetna vina, potencijali geotermalnih izvora i lekovitog blata, kultura i tradicija, multietničnost, multinacionalnost i multikonfesionalnost bitni faktori koje Vojvodina može da ponudi kao turistički proizvod stanovnicima Guangdonga.
 
Viceguverner pokrajine Guangdong je istakao činjenicu da su stanovnici ove pokrajine veoma ponosni na brzorastuće tržište i ekonomski rast koji je mahom vođen inovativnom politikom i prilagođavanjem privrednog okvira svetskim tokovima. Pored toga, kao pokrajina su ostvarili značajan pomak i napredak u prilagođavanju i pomeranju trgovinske strukture. U pogledu turizma, koji jeste i primarna tema susreta, viceguverner je naglasio da je evidentan znatno veći broj turista koji godišnje ulaze u pokrajinu Guangdong, koja sa pravom nosi naziv kineske pokrajine čiji je sektor turizma u ekspanziji, sa najvećim brojem dolazaka stranih i domaćih turista.
 
Po rečima viceguvernera, čiji resor obuhvata sektor privrede, trgovine, turizma, ali i spoljnih poslova, sam položaj pokrajine koja izlazi na more predstavlja nepresušan potencijal na kom je i zasnovana strategija razvoja turizma ove pokrajine, pri čemu se dalji tok razvoja ove profitabilne oblasti usmerava upravo na obalu i potencijale njenih sadržaja. Pored turizma, Guangdong je pokrajina koja ima veoma razvijen sektor industrije, čime se otvaraju nove mogućnosti za saradnju sa Vojvodinom, prevashodno u pogledu informaciono-komunikacionih tehnologija, elektronike, mašinstva, građevinarstva i prehrambene industrije.
 
Učesnici susreta su se složili da je pored jačanja odnosa dveju pokrajinskih vlada, potrebno udruženim snagama i sredstvima dodatno motivisati javni i privatni sektor u okviru oblasti turizma, da ulože dodatne napore i ohrabre potencijalne turiste, kako iz Guangdonga, tako i iz AP Vojvodine, da se međusobno posećuju i podignu svest o potencijalima oba turistička tržišta. Sama "razmena" ljudstva povlači sa sobom i razmenu kulture i običaja, što će u mnogome uticati na zbližavanje dve sestrinske pokrajine na više nivoa. 
 
Kao idealan primer koji ide u prilog ovoj tezi, viceguverner Hu Zhongyou je naveo pojedine segmente iz srpske kinematografije, koji su idealan pokazatelj zbližavanja regiona posredstvom kulturnog nasleđa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina