LSV: U pojedinim vojvođanskim opštinama nema zastave Vojvodine

U pojedinim vojvođanskim opštinama nije istaknuta zastava Vojvodine, iako je Ustavom, zakonima Srbije, Statutom APV i skupštinskom odlukom to obavezno, poručuju u Ligi socijaldemokrata Vojvodine.
Kako navode u LSV povodom 13 godina od zvaničnog usvajanja odluke o zastavi Vojvodine, opštine se ne libe da ističu nedavno usvojenu, takozvanu tradicionalnu zastavu pokrajine, a ne njenu dosadašnju zastavu, iako propisi nalažu da obe budu istaknute.
 
"Nedopustiva je praksa pojedinih lokalnih samouprava u Vojvodini u poslednje vreme, poput Zrenjanina, da ističu samo tradicionalnu, a ne i zastavu Vojvodine, iako je Pokrajinskom skupštinskom odlukom o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine propisana njihova ravnopravna upotreba. Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Pokrajinsku vladu da, u skladu sa svojim nadležnostima i u saglasju sa svim nadležnim institucijama, obezbedi isticanje zastave AP Vojvodine u svim vojvođanskim gradovima i opštinama gde nije istaknuta. I obrnuto, ako postoje slučajevi da negde nije istaknuta tradicionalna zastava, da bude istaknuta i ona, kako bi se obezbedilo puno poštovanje odluke Skupštine AP Vojvodine", apeluju u Ligi.
 
Kako dodaju u ovoj partiji, zastava Vojvodine usvojena pre 13 godina nešto je čime se Vojvođani diče, jer je odraz multikulturalnosti, višejezičnosti i jednakosti svih građana bez obzira na nacionalnu, versku, zavičajnu ili bilo koju drugu pripadnost.
 
"Baš zato, ta zastava je dobro i široko prihvaćena među građankama i građanima Vojvodine. I baš zato trinaest godina pokušavaju da je ospore oni kojima smeta Vojvodina sa svim svojim specifičnostima", poručuju u Ligi.
 
Podsetimo, Skupština Vojvodine usvojila je prošle godine odluku o tradicionalnim simbolima, među kojima se nalazi i tradicionalna zastava. Ova odluka nove pokrajinske vlade izazvala je lavinu komentara i interesovanje, kao i sukobe onih koji tvrde da je pomenuta zastava autentična, te onih koji smatraju da to nije. Odlukom je predviđeno da se obe zastave ističu istovremeno.
 
"Zato je nedopustivo da, na primer, u Zrenjaninu i još nekolicini vojvođanskih opština danas vojvođanska zastava nije istaknuta ili je istaknuta samo tradicionalna zastava. Nedopustivo je da odnos prema zastavi Vojvodine bude prepušten na milost i nemilost političkim strankama li pojedincima u svakoj od lokalnih samouprava, jer ne žele da prihvate različitost koju AP Vojvodina ima. Očekujemo da zastava AP Vojvodine hitno bude istaknuta u svim mestima gde nedostaje, ili da odgovorni za taj propust budu kažnjeni u skladu sa propisima", zaključuju u LSV.
  • Sadra

    01.03.2017 08:26
    Iskreno
    Šta je to Vojvodina?
    Mislite na Srpsko vojvodstvo?

    OVa zastava nije obavezna i to LSV zna, a biće sigurno i uklonjena jer je nepotrebna i ne predstavlja nas iz Bačke, Srema, Banata i Baranje.
  • bosko

    28.02.2017 19:59
    @ninica
    Tuzis gazdu kao sto sam i ja uradio posto smo radili u istoj toj mafijaskoj firmi i za par meseci ces dobiti pare.Jadni oni koji su tamo ostali plata im sada kasni po 12 meseci a gazda se zalece i preti....Valjda ce i tom olosu doci kraj.A sto se tice te zastave meni to licno nista ne smeta ali mi nije jasno da ti ligasi nisu dali predlog da se porez na platu i plata moraju isplacivati svaki mesec i nebi bilo ovoliko mafijaskih gazda nego bi polako poceli liciti na EU.Mozda se posreci da AV procita sve ovo,ali ako su ovi oko njega poceli nositi Samsonite torbe onda nista od ove price...
  • Guliver

    28.02.2017 16:06
    Vojvodjanska zastava
    Kad Vojvodina bude republika onda ce imati i zastavu ovako dok cetnici i partizani vladaju dobro da se i ime vojvodine spominje. Da srbofili u skupstini vojvodine ne vole svoje plate isto kaoi oni iz devedesetih i skupstinu bi ukinuli a ovako im ona sluzi za srbovanje i samodokazivanje da su pravi srbia ne izdajnici jer pored srba za sebi ravnopravne gradjane smatraju i one sto se za srbe ne izjasnjavaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".