FOTO: Spasen otrovani orao belorepan kod Sanada

Orao belorepan koji je otrovan na njivama u Srbiji spasen je zahvaljujući brzoj reakciji zaštitara ptica, saopštili su Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
Kako je navedeno, najnoviji slučaj trovanja orla belorepana, koga je 6. aprila pronašao upravnik lovišta "Sanad" na njivi kod istoimenog sela u severnom Banatu, pokazuje da trovanje ptica grabljivica na njivama u Srbiji ne prestaje.
 
Upravnik lovišta pronašao je odraslu, iznemoglu, pticu sa vidljivim simptomima trovanja kojoj je odgovarajućim protivotrovom ispran želudac, te se ona vrlo brzo oporavila i počela da jede.
 
 
Ornitolozi koji rade na projektu zaštite ptica grabljivica "PannonEagle" prepoznali su i u ovom slučaju simptome trovanja, a ističu da su svi preparati na bazi karbofurana zabranjeni za upotrebu i promet u Srbiji. Zbog široke zloupotrebe takvih preparata veliki broj strogo zaštićenih ptica strada prilikom ishrane mesom ili biljkama tretiranim tim materijama.
 
U saopštenju se navodi i da su od početka "poplave" trovanja ptica grabljivica pesticidima, sreću da prežive trovanje imala samo četiri orla belorepana, dok je više od 60 stradalo u poslednjih deset godina, ukoliko se računaju samo životinje čije leševe su ornitolozi pronašli.
  • Uzas

    11.04.2017 14:20
    Za ovakva zlodela u Kini se dobija visegodisnja robija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".