Neko krade meso uginulih životinja sa stočnog groblja

Ostaci uginulih životinja nestaju tokom noći sa stočnog groblja u Subotici, a niko ne može da garantuje da se kasnije ne pojavljuju u potrošnji.
Kako piše "Politika", jedino specijalizovano vozilo subotičke "Čistoće i zelenila" svakodnevno sa gazdinstva uklanja uginula goveda ili svinje. Odvozi ih na nedavno formirano stočno groblje i tu prestaje njihova nadležnost. 
 
Od pre mesec dana za brigu o životinjskim ostacima zaduženi su "Veterinarski zavod" iz Subotice i "Sanitacija" iz Novog Sada, koji imaju zadatak da obave dezinfekciju, dok DTD "Severna Bačka" mora da iskopa rupe za uklanjanje leševa životinja i potom ih zatrpa zemljom. Međutim, ono što je problem jeste to da tokom noći nestaju polutke i drugi ostaci uginulih životinja i niko ne može da garantuje da se kasnije ne pojavljuju u potrošnji
 
Član gradskog veća za oblast poljoprivrede Šimun Ostrogonac kaže da Grad godišnje izdvaja 10 miliona dinara za rešavanje ovog problema, a da on svima i dalje zadaje glavobolju.
 
"Sve ono što činimo, samo je privremeno rešenje, jer ono trajno, a to je izgradnja kafilerije, izvan je gradskih mogućnosti", dodaje on.
 
Prema poljoprivrednom popisu iz 2012. godine, u Subotici se gaji nešto više od 2.500 goveda, a ukoliko se uračunaju i prigradska naselja, onda gotovo 20.000 goveda i više od 77.000 svinja. Gradska uprava računa da se oko 8,5 tona životinjskih otpadaka mesečno iznese na stočno groblje. Postojala je ideja da se uz pomoć evropskih donacija uradi hladnjača, ali se od toga odustalo jer nema rešenja šta dalje sa tim uginulim životinjama.
 
"Proteinka" iz Sombora, najbliža kafilerija, nije uspela da sakupi životinjske ostatke sa ovog terena. Jedino kafilerija koja ima kapacitete koji navodno prevazilaze i potrebe Srbije izgrađena je u Inđiji, ali ne radi jer se oko nje vodi međunarodni spor. Tako gradskim službama ostaje da zatrpavaju životinjske ostatke i da nastoje da budu brži od noćnih kradljivaca mesa.
  • Neko da kaze

    24.04.2017 20:07
    Koja je to firma iz NS sanitacija??? Kad Novi Sad ima zoohigijenu koja se bavi ovom vrstom otpada
  • Vegan

    13.04.2017 00:36
    GO VEGAN!
    Postanite vegan!
  • ja

    12.04.2017 08:52
    Ja kad sam bila dete,uginula stoka se obavezno zakopavala duboko iskopane jame I cak su ih polivali nekom tecnoscu.
    Kako to danas rade ostavljaju ih na povrsini?
    Na izvolte ,mozda nekom treba.
    Ako je ovo istina onda smo bas ostali bez ikakvog kriterijuma.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.