Geodetski zavod se svetio zaposlenoj koja je odbila da krši zakon

Viši sud u Sremskoj Mitrovici doneo je u sredu prvostepenu presudu u korist uzbunjivača Tatjane Samardžije i naložio Republičkom geodetskom zavodu da joj na ime pretrpljenih duševnih bolova isplati sto hiljada dinara.
Sudija Miljka Rađević je utvrdila da je Republički geodetski zavod "izvršio štetnu radnju prema Tatjani Samardžiji tako što ju je smenio sa mesta načelnika Službe za katastar nepokretnosti Ruma i poslao na rad u Bačku Palanku", piše Pištaljka. Viši sud u Sremskoj Mitrovici je prethodno odredio privremenu meru kojom je Samardžija vraćena na radno mesto u Rumi.
 
Tatjana Samardžija odbila je da po hitnom postupku i mimo zakonskih procedura upiše vlasništvo nad benzinskom pumpom i drugim objektima vlasniku firme "Knez petrol" Srđanu Kneževiću. Od tada, kako je posvedočila na sudu, u okviru RGZ počinju pritisci na nju da postupi po zahtevu "Knez petrola", a kako to nije učinila, smenjena je sa mesta načelnika i prebačena na radno mesto koje ne postoji po sistematizaciji. Nakon što je o ovom obavestila Zaštitnika građana i nadležne inspekcije, dobila je rešenje kojim se raspoređuje na rad u Bačku Palanku koja je više od 70 kilometara udaljena od mesta gde stanuje. Kako je objasnila na sudu, do novog radnog mesta morala je da menja dva autobusa i da putuje više od pet sati. Baš kada je ona premeštena u Bačku Palanku, direktor RGZ je doneo direktivu o strogom poštovanju radnog vremena.
 
Po privremenoj meri Višeg suda u Sremskoj Mitrovici, Samardžija je vraćena da radi u Rumi, ali je odlukom nadležnih u RGZ prebačena na mesto mlađeg savetnika za pripremu tehničke dokumentacije gde nema posla, iako je nalogom suda trebalo da bude raspoređena na radno mesto koje odgovara njenoj stručnoj spremi i radnom iskustvu i sposobnostima. Kako je izjavila na sudu, na najnovijem radnom mestu uglavnom sedi i trenutno se smatra najplaćenijim državnim službenikom u odnosu na posao koji obavlja.
 
Žalbena komisija Vlade Srbije je nakon žalbe Tatjane Samardžije poništila rešenje RGZ kojim se ona raspoređuje na radno mesto za pripremu tehničke dokumentacije. Ona u Republičkom geodetskom zavodu radi više od trideset godina, a načelnica Službe za katastar nepokretnosti u Rumi bila je od 2014. do 2016. godine.
 
Vlasnik naftne kompanije "Knez petrol" Srđan Knežević, koji je krajem 2015. godine u SKN Ruma, po rečima Tatjane Samardžije, doneo nepotpisano i neovereno rešenje po kojem je ona trebalo da postupi, pravosnažno je osuđen na kaznu zatvora u postupku za šverc nafte.
 
Dokumentaciju možete pogledati na portalu Pištaljke.
  • Deks

    22.04.2017 21:03
    Trebalo bi da odgovorni za ova dela u Geodetskom zavodu dobiju otkaze i da je to glavni ishod bilo koje tužbe za mobing a ne isplate odštete.
  • Laki

    22.04.2017 13:19
    Osudjivanom kriminalcu odbila zahtev...
    Dusevna bol 700E. Jeftina dusa u srbiji.
    Ko je ovde lud
  • BB

    21.04.2017 21:55
    To je zlocin
    nadredjenih u firmi ne samo nad tom hrabrom I zenom od integriteta nego I nad narodom (sto bi rekli komunisti). Zato sto su ostali zaposleni time bili zaplaseni I uspostavljeni nakardni odnosi u firmi koja treba da sluzi narodu/gradjanstvu.

    Lako je isplatiti 10000 din. Kako sada ispraviti razne licne i drustvene stete?
    Ko su nadlezni u tom RGZ? Kome oni treba polazu racune za ovaj kriminal?
    Pravda ce se uspostaviti (makar delimicno) kada se krivci identifikuju I kazne. I sve se objavi da ostali uzmu to u nauk. Brine li neko o tome?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".