Kikinda: Dom zdravlja bez dovoljno zaposlenih, ginekologa potrebno duplo više

Domu zdravlja u Kikindi nedostaju stručni kadrovi, tako da manje-više sve medicinske službe rade otežano.
"Novosti" pišu da je nedostatak specijalista najprimetniji u Dispanzeru za žene, u zgradi Opšte bolnice. Direktorka Doma zdravlja Biljana Marković navodi da su za nesmetani rad potrebna četiri ginekologa, a da ih trenutno ima dvoje.
 
"Dve doktorke su na specijalizaciji i na njihova mesta ne možemo da primimo zamene. Poznato je da specijalizacije traju više godina, tako da ne vidim način da nastalu situaciju prevaziđemo, dok se doktorke ne vrate. One koje trenutno rade, trude se da ispoštuju sve pacijentkinje, međutim to nije uvek moguće, pogotovu kada jedna od njih ode na odmor", dodaje dr Marković.
 
Čekaonica ispred Dispanzera za žene prepuna je poslednjeg ponedeljka u mesecu, a razlog je zakazivanje pregleda za naredni mesec.
 
Ministarstvo zdravlja odobrilo je kikindskoj zdravstvenoj ustanovi prijem sedam novih lekara, ali je saglasnost zasad data samo za dva. Razlog su finansije, tačnije zarade novih lekara opšte prakse. Novozaposlene Dom zdravlja plaća iz sopstvenih sredstava, jer kadrovskim planom, dostavljenim RFZO, nisu obuhvaćene i plate za nove lekare.
 
"Dva lekara opšte prakse počela su da rade u Hitnoj službi, a njihove zarade isplaćujemo iz sredstava koja nam je odobrila lokalna samouprava. Očekujem zato novi kadrovski plan, kojim će se rešiti pitanje zarada za neophodne nove kadrove", poručuje dr Biljana Marković.
 
Dodajmo i da Dom zdravlja Kikinda ima više od 1,8 miliona dinara duga prema dobavljačima.
  • Maja

    22.11.2023 08:50
    Ne da nema termina vec i ti ko
    Em odvratni em bezobrazni ja neznam da u kikindi postoji nacenlnik ginekolog ije ovo je brka i sramota
  • Perica

    24.04.2017 08:03
    Posto za specijaliste u Ki nema termina u narednih 3 -5 meseci vi lepo nama izdajte potvrde o nemogucnosti pregleda i resen problem.Kod privatnika uvek ima termina,a za cudo tamo rade bas isti ti lekari.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina