Mala Andrea jedina učenica u seoskoj školi u Vojvodini

U selu Mesić nadomak Vršca živi tek nešto više od 200 stanovnika, uglavnom Rumuna.
Mladi iz njega uglavnom odlaze, mnoge kuće su napuštene. Ipak, za razliku od većine mesta u Srbiji, u ovom seoska škola opstaje.
 
Školi u selu Mesić još nije odzvonilo - iako ima samo jednog đaka. Pravila su ista kao i kad je učionica puna. U dnevniku koji se završava na broju jedan upisuju se svi izostanci. Andrea Ivan ih, međutim, od početka godine nije imala.
 
"Volim da idem u školu, blizu mi je, navikla sam da budem sama u razredu", kaže Andrea za RTS i dodaje da joj je omiljeni predmet matematika.
 
Učenje ponekad nije jedina obaveza. Kada je hladno, dan u ovoj učionici počinje loženjem peći. To učiteljici nije teško imajući u vidu da prvi put radi posao u struci.
 
"Mislim da će da ima više znanja pošto radim jedino sa njom da će joj od petog razreda biti lakše za dalje, ali mislim da joj pada teško što nema drugare s kim da se igra. Za vreme odmora ja se igram s njom, za fizičko radimo zajedno, što treba grupno radimo ja i ona", kaže učiteljica Elene Bou.
 
Prva škola u Mesiću osnovana je pre 200 godina. U ovoj zgradi postoji već 120, i sve vreme radila je bez prekida - do pre dve godine kada je nijedan učenik nije upisao. Prošlog septembra, svoja vrata otvorila je za malu Andreu.
 
Osim ovog, škola "Olga Petrov Radišić" iz Vršca ima još tri isturena odeljenja sa ukupno 23 đaka.
 
"Četiri godine biti sam sa učiteljicom, ne znam koliko je to zabavno za dete i koliko to može da pomogne u razvoju ličnosti, nekih ambicija, upoređivanju sa drugim učenicima kakvi god bili. Tek upoređujući se sa nekim, možeš da znaš gde je tvoje mesto", kaže Jonel Buga, direktor osnovne škole "Olga Petrov Radišić" u Vršcu.
 
Nisu samo seoske učionice sve praznije. U ovoj vršačkoj školi za 15 godina broj učenika se prepolovio - sa 900 na 450. 
  • @

    16.05.2017 07:32
    Zbogom pameti
    U svakoj normalnoj drzavi postoji skolski autobus koji sakupi ucenike i uciteljica radi sa 20 ucenika jedino u bogatoj Srbiji ima para da se placa uciteljica da uci 2-3 ucenika a gde su ostali troskovi odrzavanja institucije. Uciteljici je super, dobije istu platu kao ova sto radi u gimnaziji sa 33 u ucionici. Ima li kraja ludilu??
  • jerko

    15.05.2017 18:14
    west east@gmail.com
    Nema veze, bitno da je to Srbska Vojvodina.
  • G

    15.05.2017 08:07
    @opaLA - zašto vi ne poslušate sopstveni savet, odnosno zašto to ne predložite onima rođenim u gradu koji "rade za 25000, plate kiriju i režije 30000, gladuju ceo mesec"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.