Kanal koji će povezati Dunav i Srem - dobra ideja ili besmislica?

Priče o spektakularnom navodnjavanju poljoprivrednog zemljišta i velikim prinosima koji će potom uslediti – jedne su od, pored brojnih drugih, omiljenih mantri naših političara.

Piše: Slađana Gluščević (VOICE)

Nije problem samo u tome što su to prazna obećanja, već je problem i u nedostatku elementarne logike i stručnosti. Ne samo što već postoje melioracioni sistemi koji su potpuno zapušteni, pa bi ulaganje u njih bilo isplativije nego građenje novih, već i navodnjavanje samo po sebi ne predstavlja rešenje, i nije isplativo po definiciji, pogotovo ako postoji još bezbroj nerešenih problema u poljoprivredi...

Kada bi se organizovalo takmičenje za najbesmislenije obećanje Vlade Srbije i njenih ministara, izjava Zorane Mihajlović o tome kako se razmišlja o gradnji tunela za navodnjavanje koji bi povezao Dunav i Srem, sigurno bi dospela na pobedničko postolje. Ministarka je pre izvesnog vremena, u razgovoru sa delegacijom kompanije CRBC (China Road and Bridge Corporation) o izgradnji brze saobraćajnice Novi Sad-Ruma, to jest Fruškogorskog koridora, najavila i taj projekat za navodnjavanje. Za nju i druge članove Vlade, pretpostavljamo – genijalan, ali zdravom razumu nejasan: zašto kada su Dunav i Srem odvajkada povezani, zašto kada Srem može da se navodnjava i iz Save, zašto tunel kroz planinu kad može po ravnom?

Možda bi joj u takmičenju za najveću besmislicu, da je i dalje u Vladi Srbije, jak suparnik bio nekadašnji ministar poljoprivrede Dušan Petrović, koji je razrađivao plan o navodnjavanju više od milion hektara, a ti veliki radovi trebalo je da krenu 2012. godine.

Od plana Dušana Petrovića nije bilo ništa, a Vlada Aleksandara Vučića ima još priliku da genijalni naum realizuje, ali ako nastavi na tome da radi kao dosad – ni od toga neće biti ništa. Za početak, ne bi bilo zgoreg da barem neko zna nešto više o tome ili da se posavetuju pre nego što počnu da daju izjave. Šta se zapravo gradi, gde su projekti, koje će se njive navodnjavati, čijim parama, treba li nam to, hoće li se u Vladi dogovoriti oko toga ko ća nam njive zalivati – Kinezi ili Arapi...?

O zajmu iz Abu Dabi fonda slušali smo i 2015, kada je Ministarstvo poljoprivrede kazalo da predstavnici srpske vlade dogovaraju dinamiku i povlačenje 100 miliona dolara kredita. Tada je, rečeno je u Ministarstvu, urađena studija izvodljivosti i razvoja navodnjavanja u poljoprivredi Srbije – I faza. Lista projekata iz Studije izvodljivosti Razvoja navodnjavanja u poljoprivredi Srbije – I faza sa tenderskom dokumentacijom tad je bila u Abu Dabiju i čekalo se njeno odobravanje. Kako su objašnjavali nadležni, čekalo se samo zeleno svetlo za zajam za navodnjavanje 28.000 hektara.

Od tada do početka ove godine arapski kredit za zalivanje srpskih oranica gotovo da se nije pominjao, da bi aktuelni ministar Branislav Nedimović kazao da će krajem januara 2017. biti raspisani tenderi za 14 projekata, a da će izgradnja sistema biti finansirana iz kredita Abu Dabi fonda.

"Negde oko 22.000 hektara novog zemljišta biće navodnjavano. Imamo 11 lokacija na prostoru Vojvodine, kod njih je najveća površina koju će se kasnije navodnjavati. Imaćemo sistem u Mačvi, kod Šapca, zatim prostor oko Pančevačkog rita", rekao je Nedimović, odnosno ponovio ono što je pre par godina pričao Vučić, pa njegov savetnik Dragan Glamočić...

Godinama građani slušaju o raznim projektima, kreditima i nasušnoj potrebi da zalivamo desetine hiljada, pa i milione hektara. Neće biti zgoreg ako pomenemo da je 1791. godine bečki dvor za samo deset dana odobrio čuveni plan inženjera Jožefa Kiša o spajanju Dunava s Tisom, kanalom dugim 100 kilometara. Kiš je pre 225 godina počeo kopanje sistema velikog kanala i stvorio uslove da u Vojvodini ispliva najkvalitetnija zemlja. Dogovor naših ministara, Kineza, Arapa i ko zna koga još, sa druge strane, čekamo godinama.

Ceo tekst VOICE-a možete pročitati OVDE.

  • LAloŠ

    25.05.2017 12:02
    TA,POPNITE DUNAV NA FRUŠKU
    Pa odgore zalivajte gde treba!
    Nagore,punpama.A nadole slobodan pad
    kroz turbine za struju a voda unjive!
    Mantese Tunela,koće njih ćistiti!?Pogledajte Kanale!?
  • isplativije je

    24.05.2017 08:08
    Bolje da grade Zvezdanu kapiju.
  • Vojvodina Republika

    24.05.2017 07:00
    Nove sremacke pesme
    Autor: Jedna mala izTuzle (pisem kako govore, dakle spojeno)
    Divan je kiceni Srem
    Dunav je povezan s njem
    ... Kad Sremac podje na rad
    Da kopa tunel za Beograd...

    Kopa cura tunel...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina