Jovanov: Ustavni sud potvrdio da je osnivanje VANUK-a neustavno

Ustavni sud Srbije odlučio je da Odluka o osnivanju Javne ustanove Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture (VANUK) nije u skladu sa Ustavom Srbije.

To je saopštio potpredsednik Srpske napredne stranke i predsednik poslaničke grupe te stranke u Skupštini Vojvodine Milenko Jovanov.

Jovanov je rekao da to znači da je Ustavni sud potvrdio sve ono što su pokrajinski poslanici SNS pričali od trenutka kada je VANUK osnovan i da je pokušaj osnivanja te javne ustanove, kako je naveo, bio "još jedan od pokušaja Demokratske stranke i Pajtićevog režima u Vojvodini da se zaobiđe odluka Ustavnog suda iz 2012. godine, kada je Vojvođanska akademija nauka proglašena neustavnom".

"Podsećam da su 2015. godine, kada je donošena odluka o osnivanju VANUK-a, poslanici pokrajinske skupštine bili uveravani da je sve urađeno u skladu sa odlukama Ustavnog suda i da su sve kritike koje su iznošene na račun osnivanja te ustanove odbacivane kao neosnovane i zlonamerne", kazao je Jovanov.

Prema njegovim rečima, VANUK nikada nije ni zaživela na pravi način jer je bilo problema oko naziva, a onda su se i razišli oni koji su trebali da je vode.

  • dijasporac

    25.05.2017 01:00
    Pazi kad "kulturni" Bacvani ne znaju ni kako se pise prezime Mozart iako ga navodno slusaju, verovatno je prosao pored kladionica Mozzart pa mu je to "kulturni nivo". Uzgred, pojam "Vojvodina" postoji 72 godine, ona Vojvodina iz 19-tog veka na koju se pozivaju autonomasi se zvala Srpska Vojvodina, toliko.
  • Liman Cleaner

    24.05.2017 22:31
    @slaninari, vladani - Dvanaesta generacija, sto Banat, sto Backa, a vas je doter'o ili pavelic ili terezija, nema trece, ovde ste zauvek tudji na mome. Ne postoji domicilni manjinac sa porodicnom istorijom starijom od 200 godina, tako da... A granice ce se tek crtati, sad se tek desavaju globalne promene, ovo dosad nista nije bilo. Vase mizerne i bizarne maticne zemlje jos uvek postoje samo zahvaljujuci Carevoj dosadasnjoj dobroj volji.
  • RepublikaVojvodina

    24.05.2017 21:42
    Liman Cleaner@
    slažem se sa tobom: (....Totalno, ali totalno ukidanje tzv. "autonomije"), Napokon odlčan predlog za nas Vojvodjane !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".