"Bačko Podunavlje" proglašeno za rezervat biosfere UNESKO-a

Rezervat biosfere "Bačko Podunavlje" upisan je u Svetsku listu rezervata biosfere, odlukom Međunarodnog koordinacionog saveta UNESKO programa "Čovek i biosfera".
Ovakva odluka naišla je na dobru reakciju Svetske organizacije za prirodu (WWF).
 
Rezervat biosfere "Bačko Podunavlje" se nalazi na severozapadu Vojvodine i deo je "Evropskog Amazona", koje predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava. Ovaj jedinstveni rečni predeo područje je izuzetne biološke raznovrsnosti i centar retkih prirodnih staništa kao što su prostrane plavne šume, ade, rukavci i peščane rečne obale. 
 
"Veliko je zadovoljstvo i čast što je UNESKO prepoznao izuzetne vrednosti i potencijal 'Bačkog Podunavlja'. Ovo je drugi rezervat biosfere u Srbiji pored rezervata 'Golija-Studenica', što je od velikog značaja za zemlju, jer program 'Čovek i biosfera' ne samo da promoviše koncept održivog razvoja, već i u praksi pokazuje da je on moguć. Ovo proglašenje će znatno pomoći očuvanju prirode Srbije, jedne od najraznovrsnijih u Evropi. 'Bačko Podunavlje' se isto tako odlikuje veoma bogatom kulturnom baštinom koja je dokaz žive prošlosti i susretanja brojnih naroda i kultura na ovom prostoru", izjavio je profesor Darko Tanasković, ambasador Srbije pri UNESKO-u.
 
U okviru rezervata biosfere "Bačko Podunavlje", koji se prostire na područjima opština Sombor, Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka na površini od 176.635 hektara, nalaze se četiri zaštićena područja, među kojima su izuzetno vredni Specijalni rezervati prirode "Gornje Podunavlje" i "Karađorđevo". 
 
"Rezervat biosfere 'Bačko Podunavlje' se pridružio svetskoj mreži koju čine ukupno 669 rezervata biosfere priznatih od strane UNESKO-a, osmišljenih sa ciljem očuvanja prirodnog bogatstva od izuzetnog značaja, dok u isto vreme promovišu održivi razvoj lokalnih zajednica na tim područjima. Uspostavljanje rezervata biosfere 'Bačko Podunavlje' je veoma značajan korak ka formiranju prekograničnog rezervata biosfere 'Mura-Drava-Dunav', prvog zaštićenog područja u svetu koje se prostire u pet zemalja - Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Austriji. WWF već duži niz godina sarađuje sa partnerima iz ovih pet zemalja na zaštiti prirodnih i kulturnih vrednosti 'Evropskog Amazona', trenutno u okviru projekta 'coopMDD', koji finansira Evropska unija", izjavila je Duška Dimović, direktorka WWF programa u Srbiji. 
 
Upisom 'Bačkog Podunavlja' na listu rezervata biosfere načinjen je presudan i odlučujući korak u daljem prožimanju zaštite prirode i njenog održivog korišćenja na područjima uz Dunav i Mostongu u Bačkoj, istakla je direktora PZZZP Biljana Panjković.
  • Cvetić

    16.06.2017 14:35
    preletačevići
    ..preletačevići su svuda oko nas. I onda se neko čudi što je dečko osmislio Preletačevića,nije to izmišljen lik,nego realan. Sve bi uradili za svoj interes.Fuj.
  • Cvetić

    16.06.2017 14:30
    preletačevići
    ..preletačevići su svuda oko nas. I onda se neko čudi što je dečko osmislio Preletačevića,nije to izmišljen lik,nego realan. Sve bi uradili za svoj interes.Fuj.
  • jatzans

    16.06.2017 13:07
    Komentatori. Od cele lepe vesti komentarišete političke odluke. Gluposti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.