Arheolozi tragaju za carskom palatom kod Sremske Mitrovice

Srbija i Australija počinju zajednički arheološki projekat na lokalitetu "Glac" u okolini Sremske Mitrovice, a rezultat istraživanja za koje se očekuje da će trajati godinama, moglo bi da bude i pronalazak carske palate iz kasnoantičkog perioda.
U projektu će učestvovati studenti i profesori arheologije Univerziteta u Sidneju, koji su se u Ministarstvu kulture Srbije sastali s ministrom Vladanom Vukosavljevićem, ambasadorkom Australije u Srbiji Julijom Fini i gradskim menadžerom Goranom Vesićem.
 
Stručnjaci iz Australije su naveli da nije reč o kratkoročnom projektu, već o saradnji koja bi mogla da traje pet do 10 godina, ali se prvim rezultatima nadaju već u narednih nekoliko nedelja. 
 
Očekuju da će naći palatu koju je izgradio rimski imperator Maksimijan koji je živeo u trećem veku naše ere, i sagradio je za svoje roditelje koji su bili "obični seljaci". 
 
Ministar Vukosavljević je rekao da je Ministarstvo kulture pomoglo projekat sa više miliona dinara. 
 
Na sastanku je rečeno da je arehološki projekat bitan i zbog ukupne međunarodne saradnje, učvršćivanja veza sa srpskom dijasporom u Australiji, i zbog razvoja turizma u Srbiji, na šta je ukazao gradski menadžer Beograda Goran Vesić. 
 
Ministar Vukosavljević se osvrnuo i na problem kradljivaca arheološkog blaga koji ga ilegalno nalaze i rasprodaju. Obećao je da će Ministarstvo kulture raditi na tome da im "posao učini što težim, neprijatnijim i privesti ih pravdi".
  • ex chapman

    28.06.2017 09:07
    @Teča
    kako kakve veze Vesić ima sa Sirmiumom? pa uz carsku palatu mora da ide i carska muzička fontana! osim toga ta palata koju sada treba da otkopaju - nju je sagradio Maksimijan za svoje roditelje koji su bili "obični seljaci". zar ne vidiš vezu sa Vesićem? Goran Vesić - običan seljak
  • Teča

    27.06.2017 21:46
    Kakve veze ima Vesić, gradski menaĐer Beograda sa iskopavanjima u Sremskoj Mitrovici? Iskopine Carske palate su inače otkrivene davnih dana i pre neku godinu su ostaci te palate restaurirani i natkriljeni posebnim objektom. http://www.carskapalata.rs/carskapalata.html

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina