Nemački Tenis za oranice po hektaru plaća 207 evra

Nemačka mesna industrija Klemens Tenis, koja će najverovatnije na 30 godina zakupiti oranice u Srbiji, plaćaće u proseku 207 evra za hektar zemljišta godišnje.
Kako pišu "Novosti", "Tenisu" je za sada odobreno 2.420 hektara zemljišta u okolini Zrenjanina i skoro isto toliko u okolini Kikinde, a u tim mestima biće izgrađena i prvi objekti za uzgoj, tov, klanje i preradu svinjskog mesa.
 
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je za Novosti da je postupak izdavanja državnog zemljišta Tenisu išao veoma sporo, jer je svaka parcela proveravana u katastru kako bi se utvrdilo da li je u procesu restitucije ili ima upisanu hipoteku koja ne može da se skine.
 
"Nemačka kompanija 'Tenis' čeka dozvole za još tri lokacije – Plandište, Vršanj i Sečanj. Njima je zemlja iznajmljena po ceni koja je veća od prosečne, oko 207 evra po hektaru godišnje, dok naši stočari dobijaju po 190 evra. Uz to, 'Tenis' će morati da proloži obavezno i bankarske garancije", rekao je Nedimović.
 
Ministar dodaje da je Tenis tražio ukupno 15 hiljada hektara zemlje, na pet lokacija po 3.000 hektara, ali da su dobili 20 odsto manje od toga.
 
  • Dukka

    25.07.2017 11:27
    Gresis Nenade
    @Nenad
    Nije mesecno 207 eura nego godisnje. Zemlja se izdaje na godinu dana.
    Slazem se da je jeftino, ali treba gledati i sa druge strane. Naime donece novu genetiku svinja, mozda ce poraditi na suzbijanju svinjske kuge (zbog koje ne mozemo da izvozimo meso u EU)
  • Nenad

    25.07.2017 00:51
    Samo bezanija odavde
    207 eura po hektaru puta 2420 hektara to je 500 hiljada eura mesecno puta 12 meseci oko 6 miliona eura godisnje za 2420 hektara najplodnije zemlje jedne drzave u Evropi.6 miliona eura godisnje za rentanje 2500 hektara godisnje ne mozes dobiti ni u Tunguziji-u Srbiji mozes.Posle se pitam zasto svako ko diplomira posteno uci strane jezike i bezi odavde.
  • SLamander

    24.07.2017 19:12
    Bandere u Beogradu
    Neokicene.
    A, sad ce uskoro i Nova Godina.
    Da li ce sve biti po starom?
    Ili da malo gljmimo Island?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.