Kod Siriga ostala jedina naplatna rampa sa ogromnim gužvama na auto-putu

Naplatna stanica "Sirig" nasledila je staru rampu kod Bubanj potoka, na kojoj su se svakog leta, vikendom i praznicima formirale kolone automobila.
U Beogradu više nema stanice kod Vrčina, ali je novo usko grlo na auto-putu postala rampa na dvadesetom kilometru od Novog Sada ka Subotici.
 
Automobili su tokom vikenda u kilometarskim kolonama provodili i po dva sata, a juče se u proseku čekalo 50 minuta.
 
Nezadovoljni vozači formirali su tri kolone, a gužva je bila čak i na prolazu na kojem se putarina naplaćuje elektronski, iako tamo u normalnim okolnostima nema potrebe za zaustavljanje. Kako pišu Novosti, vozači sa TAG uređajima i oni bez njih su se "izmešali", pa je nastao kolaps.
 
"Da bih prešao put od 2 kilometara, bilo mi je potrebno sat i 10 minuta. To je nedopustivo", rekao je vozač Dejan Milić.
 
U "Putevima Srbije" kažu da na NP "Sirig" funkcioniše šest saobraćajnih traka u oba smera i da ova naplatna stanica ima propusnu moć od 1.000 vozila u jednom satu.
 
"Zbog povećanog priliva vozila koja su se tokom prethodnog vikenda kretala u smeru ka Subotici prevaziđen je kapacitet ove naplatne stanice, što je dovelo do zadržavanja automolima. Proteklog vikenda dnevni prosek broja vozila koja su prošla kroz naplatnu rampu 'Sirig' iznosio je 21.000, što predstavlja uvećanje od oko 40 odsto ako to uporedimo s prosečnim brojem vozila koja tokom radnog dana u letnjoj sezoni prođu kroz ovu naplatnu stanicu. Međutim, ako isti broj uporedimo s prosečnim radnim danom van letnje sezone, prikazuje se uvećanje od više od 100 odsto", diplomatski odgovaraju u "Putevima", ali bez naznake kako će da reše višegodišnji problem na ovoj naplatnoj rampi
 
U ovom javnom preduzeću dodaju da tokom čitave letnje sezone sve naplatne stanice rade maksimalnim kapacitetom.
  • комша

    16.08.2017 18:25
    bpl 16.08.2017 • 14:20
    bpl
    Vinjete kao sav normalan svet!
    Markice kao sav normalan svet!
    Vinjete kao sav normalan svet!
    Markice kao sav normalan svet!
    ---
    У Европи има више земаља са наплатом путарине на наплатним рампама, него земаља са вињетама. Проблем је што су ови наши неорганизовани...
  • evgenije

    16.08.2017 15:25
    Sada nova rampa na Bubanj potoku ima daleku veću propustnu moć nego što je imala stara do sada pa se ogroman broj vozila zakuca na Sirigu i napravi se gužva. Nekada dok je na Bubanj potoku bila stara rampa, na Sirig su sukcesivno, u jednakim vremenskim intervalima stizala vozila koja su relativno brzo mogla da se obrade pa gužve skoro da nikada nije ni bilo. Problem je što svi ti Turxi, Bugari i ostali stranci putarinu verovatno plaćaju novčanicama velikih apoena pa dosta uzme na vremenu prilikom vraćanja kusura. Još jedna nebuloza je i mogućnost plaćanja putarine u evrima pa je problem vratiti kusur u evrima na apoenima od 20, 50 i 100 evra a putarina je nešto manja od 2 evra ili tu negde. U normalnim državama koje nemaju ni naplatne rampe, ni vinjete a autoput se naplaćuje, je to urađeno kroz povećanje cene goriva na pumpama duž autoputa za nekih 5% po litri. Pa kada sipaš gorivo na nekoj pumpi na autoputu ti si u cenu goriva platio i putarinu.
  • ribic mladji

    16.08.2017 14:53
    Kod Subotice su "staru" naplatnu rampu koja nije ni bila u upotrebi, razmontirali. Sada prave novu koja je pre Subotice kada se ide iz Novog Sada. Posto su rekonstrukcije naplatnih rampi Sirig, Feketic i Zednik u toku, lako se dolazi do zakljucka da na vinjete mozemo da zaboravimo bar u sledecih 5 godina, koliko ce nas ovi joj sisati. O vozacima niko ne misli, samo se razmislja kako da se uzme sto vise novaca od istih. Zasto uzeti na primer 1500 dinara za 14 dana kada moze da se uzme toliko samo u jednom prolazu Horgos-Nis. Racunica je jednostavna, kasa je prazna a penzije, makar i protivno Ustavu snizene, se moraju nekako isplatiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina