Ekolozi: Vital ponovo izručio otpadne vode u Veliki bački kanal

U Veliki bački kanal u Vrbasu izlivene su masnoće i sapunica žuto-maslinaste boje, koje su ovdašnji ekolozi identifikovali kao otpadne vode iz Fabrike ulja i biljnih masti "Vital".

Prema rečima predsednika Ekološkog pokreta Vrbasa Ratka Đurđevca, celo kanalsko ogledalo prekriveno je opasnom otpadnom masom, čija količina upućuje na to da je morala biti satima ispuštana iz fabrike.

"U kanal je dospelo nekoliko stotina kubnih metara zagađene tečnosti. Poznavajući aktivnosti "Vitala" u periodu pripreme za otkup uljarica, ocenjujemo da je akcident izazvan čišćenjem i ispiranjem posuda, cisterni, cevovoda i pogonskih prostorija. Osnovano sumnjamo da se u ovom preduzeću pri ispiranju još uvek koristi zabranjena kancerogena "živa soda", koja vrlo visoko podiže zdravstveni rizik kod stanovnika u blizini VBK", navodi Đurđevac za "Novosti".

Ekolozi napominju da je smrad od isparenja iz vrbaškog vodotoka nepodnošljiv i da je, prema svemu sudeći, u vazduh dospela veća količina otrovnih materija, koje mogu da doprinesu pojavi bronhijalnih oboljenja i kancera.

"Da se ovo dešava na Drini ili Moravi, sav živi svet u vodi bio bi pobijen posle samo jednog akcidenta. Međutim, VBK je odavno "mrtav", pa to, izgleda, nikog od nadležnih više i ne zabrinjava. Problem je i što je Vrbašana sve manje, a teško obolelih sve više. I susedni Srbobran, kroz koji protiče VBK, prednjači po učestalosti kardiovaskularnih i malignih oboljenja u Srbiji", ističe za beogradski list Đurđevac.

Prvi čovek vrbaških ekologa naglašava da je "Vital" višedecenijski, i poslednji industrijski zagađivač kanala na deonici Crvenka-Kula-Vrbas, proglašenoj za najcrnju ekološku tačku Evrope. Fabrika ulja je jedina prepreka za puštanje u rad centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Vrbasu, koje treba da omogući zaštitu i revitalizaciju VBK.

Povodom najnovijeg zagađenja, Ekološki pokret je uputio otvoreno pismo premijerki Ani Brnabić i dopise ministrima poljoprivrede i zaštite životne sredine, zahtevajući da se "Vitalu" izrekne zaštitna mera zabrane obavljanja delatnosti od pet do 10 godina.

U sedištu kompanije "Invej", u Beogradu, u čijem sastavu "Vital" posluje, rečeno je da će proveriti da li je bilo zagađenja, ali kako pišu "Novosti", obećano saopštenje menadžmenta je izostalo. Ekolozi smatraju da "Invej" ne reaguje na prozivke zato što je kompanija navikla na blage sankcije za eko-prestupe, koje nisu mogle da kompaniju nateraju da ugradi prečistače.

Podsetimo, kako je 021 ranije pisao, nekoliko tužbi, krivična prijava i na desetine prekršajnih prijava podneto je poslednjih godina protiv fabrike ulja i biljnih masti "Vital", masovnog prehrambenog proizvođača sa sedištem u Vrbasu. Više o tome za šta se tereti "Vital", možete pročitati OVDE.

  • Sale

    26.08.2017 00:26
    ko sme
    Ma nisu ih kažnjavali ni pre a kamoli sada. Pa znate ko je vlasnik.
  • Amerika

    21.08.2017 21:50
    vital se kao i drugi zagađivači vode prostom računicom da im je jeftinije da plate kaznu nego instaliranje filtera, čišćenje i odlaganje otpada (to se zove cost benefit). jedan američki proizvođač automobila je 80ih isto to uradio kada je otkrio da postoji tehnički problem koji može da izazove eksploziju automobila, pa su izračunali da im je jeftinije da plate odštetu za poginule. neka porodica ih je tužila i kada je otkrivena "računica", sud im je otkinuo toliku kaznu da više nikome nije palo na pamet da pravi takve kalkulacije sa ljudskim životima. nažalost mi nismo amerika sa ozbiljnim sudstvom. pritom razni nadrilekari i političari kada se priča o raku pričaju o bombardovanju, a ne o ovakvim trovanjima i ubijanju srbije.

    mislim da je jedino rešenje ekspeditivan sudski postupak, a posle postupka podjednako ekspeditivno izvršenje i ekološka sanacija kanala.
  • bezakonje

    21.08.2017 21:34
    ovi
    bi mogli da prljaju svoje dvoriste,idite kuci

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.