Roditelji đaka u pojedinim vojvođanskim mestima protiv učenika-migranata

Uključivanje dece migranata u školski sistem, izazvalo je negodovanje roditelja učenika koji pohađaju škole u pojedinim mestima u Vojvodini.
Roditelji đaka u pojedinim vojvođanskim mestima protiv učenika-migranata
Foto: 021
"Nismo rasisti, ni šovinisti, svi živimo u slozi bez obzira na to ko je koje verske pripadnosti. Ali smatramo da migrantska deca ne mogu da pohađaju nastavu zajedno sa našom, jer školski sistem nije za to spreman", rekli su za "Novosti" roditelji dece koja pohađaju osmogodišnju školu "Filip Višnjić" u Višnjićevu.
 
Oni su u ponedeljak uveče održali miran skup, sa kojeg su poslali poruku da ne žele da njihova deca pohađaju nastavu zajedno sa migrantskom, i pokrenuli peticiju, sa roditeljima iz Adaševaca i Šida. Kažu da neće odustati, i od trenutka kad migranti sednu u klupe, decu će prebaciti u druge škole.
 
Roditeljima niko još zvanično nije objasnio kako će teći nastavni program. Traže da Školska uprava Novi Sad dostavi elaborat o integraciji dece migranata u školski sistem, zbog zabrinutosti roditelja o načinu integracije i kvalitetu nastave koja će se sprovoditi.
 
"Mi ne znamo da li su ta deca vakcinisana, kakvog su zdravstvenog stanja. Oni dolaze sa ratnih područja. Načuli smo da će njima prevodilac da prevodi na arapski jezik, čas od 45 minuta nije dovoljan ni našoj deci. Mi nemamo ništa protiv toga što ih naša država uvodi u obrazovni sistem, ali neka oni budu u posebnim odeljenjima. Tako bi lakše pratili nastavu, a i neće ometati našu decu", smatra Goran Hrček, jedan od potpisnika peticije i otac dečaka koji pohađa drugi razred osnovne škole u Višnjićevu. On tvrdi da će sina prebaciti u obližnju školu u Jamenu, samo ako se deca migranata pojave u đačkim klupama.
 
Ideju kako izaći iz ove nemile situacije Radivoj Veteha, predsednik Saveta mesne zajednice Višnjićevo - nema.
 
"Nekoliko roditelja je potražilo naš savet, ali verujte da smo nemoćni. Pretrpeli smo ratne godine, sve nedaće koje su nas zadesile. Jedino što su nas migranti dosad zaobilazili. Smatram da ta deca treba prvo da se prilagode, pa posle uvedu u školski sistem", ocenjuje prvi čovek iz sela.
 
Novi protestni skup roditelja biće održan danas u Moroviću.
 
Na sastanku koji su predstavnici Školske uprave Novi Sad održali sa aktivom direktora šidskih osnovnih i srednjih škola, potvrđeno je da će u školske klupe, zajedno sa šidskim đacima sesti preko stotinu dece migranata.
  • G

    17.09.2017 17:45
    i dokle cenzura???
    @V - "poštovani" šizofreničaru, na stranu što svoju dijagnozu pripisujete drugima u pauzama dok se svađate sa komentatorima i tvrdite kako sam to sve ja, itekako je spominjano proterivanje građana Vojvodine, baš onih koje bez prekida etiketirate.
    Isključivo je vaša konstatacija da se pojedini građani "nikako ne uklapaju" a bez ikakvog argumenta. Kako se ne uklapaju? Šta je to što treba da urade ili ne urade da bi se "uklopili", da slušaju baš tebe samo zato jer si duže ovde od njih? Ko ti je i kada dao to pravo? Moje je mišljenje ni da se vi "gospodine" ne uklapate u multikulturalnu sredinu u kojoj ne vlada niti treba da vlada jednoumlje niti u kojoj građani trebaju na silu biti "uklopljeni" prema nepisanim, šovinističkim kriterijumima koje ste sami izmislili.
    Da, jeste loše kad prisvajate ono ŠTO NIJE VAŠE! Vojvodina je vaša isto, apsolutno isto koliko i njihova. Kao što njima Vojvodina nije "prapostojbina", nije ni vama. Vaš fašistički, šizofreni mozak ne može da prihvati niti svari činjenicu u kojem veku živite, u veku u kojem svi građani KAKVI GOD DA SU imaju ista prava. To vam potom daje "napredne" ideje da ste pozvani da odlučujete ko se "uklapa" a ko ne ili ko u njoj može da živi a ko ne, a to pravo nikada i ni od koga niste dobili. Itekako je uporedivo, upravo tom tvrdnjom što ste dovoljno glupi da ne vidite ilustrujete svoj šovinizam i mržnju koju širite - nije vam isto i pravite razliku između jednih i drugih samo i isključivo zato jer su jedni izbeglice a drugi ne.
  • Trt

    16.09.2017 20:23
    @Goran

    Pošto si vernik a time i malo sporiji u glavi, probaću opet. Svaka vera je dozvoljena, ALI NIJEDNA nema šta da traži u školama i državnim ustanovama. Slavljenje slave u školi je podjednako idiotski kao i nošenje feredže, a napadanje ljudi na ulici zbog verovanja iz Biblije zaslužuje pendrek i gumeni metak koliko i napadanje zbog verovanja iz Kurana. Pozdravljam dolazak ovih ne zato što su civilizovaniji od vas, nego zato što se još više ističe koliko ste i jedni i drugi zaostali.

    A ako se pozivaš na veru jer su u to i tvoji preci verovali, onda za početak pali s interneta, pošto ti prababa sigurno nije baratala takvim sokoćalima.
  • /***/

    16.09.2017 16:00
    izbJegl'ce
    Posto dolaze nove izbeglice - ako se starim izbJegl'cama ne svidjaju starosedeoci u Novom Sadu i Vojvodini, mi ih ne bismo zadrzavali... slobodno natrag u voljene bosne, hercegov'ne, like, banije, kordune...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".