Bač: Počela manifestacija Dani Bača

Kulturna manifestacija "Dani Bača-Dani evropske baštine", čija je ovogodišnja tematska odrednica "Kulturno nasleđe i priroda", počela je danas na Tvrđavi Bač.
Na Bačkoj Tvrđavi uručene su danas i povelje Rezervat biosfere Bačko Podunavlje od strane Uneska prredstavnicima Zavoda za zaštitu prirode Vojvodine, Park Tikvara, Gornje Podunavlje i predstavnicima opštine Bač, Bačka Palanka, Apatin, Odžaci i Sombor. Tim povodom obratio se pokrajinski ogsekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić.
 
Počasni gost svečanosti povodom otvaranja manifestacije bio je ambasador Republike Kipar Konstantinos Eliades, koji je istakao da je Vojvodina primer evropskih vrednosti, a danas u Baču je pružena potvrda i za značajno mesto, koje zauzima u pogledu očuvanja kulturne baštine, ali i kao značajan rezervat prirode.
 
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević naveo je da je biti danas u Baču, zapravo isto kao biti u Evropi. Ističući zadovoljstvo zbog velike mogućnosti da Tvrđava u Baču bude pod zaštitom UNESKA, izrazio je uverenje da će se na tome i istrajati. On je poručio i da će Srbija da istraje na svom putu ka Evropskoj uniji, po meri svojih građana, i izrazio uverenost da ćemo u tom pristupanju imati status ravnopravnog partnera.
 
Predsednik Opštine Bač Dragan Stašević naveo je da ova najveća manifestacija u opštini Bač, posvećene kulturnom nasleđu i prirodi, zapravo predstavljaju sinonim za samu opštinu. On je ukazao da su kulturno nasleđe i priroda nešto što se ne može izmeniti, već nešto po čemu se ljudi prepoznaju i čime se ovaj kraj ponosi.
 
Dani evropske baštine obeležavaju se od 2002. godine u oko 50 evropskih država, programima čiji je cilj da se širokoj javnosti predstavi kulturno nasleđe i istakne jedinstvo raznolikosti zajedničkog evropskog nasleđa.
 
Dani Bača biće završeni u nedelju, brojnim sportskim dešavanjima.
  • Zivan

    24.09.2017 10:55
    Nije važno šta zvaničnici govore, suština je kako građani obeležavaju Dane Bača...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".