VIDEO: Grafiti mržnje na porodičnoj kući u Zrenjaninu

Nepoznate osobe jutros su na kapiji i zidu kuće zrenjaninske porodice Delić iz Ulice dr Emila Gavrila 39 ispisale uvredljive grafite.

Policija je izvršila uviđaj, a porodica kojoj pripada kuća kaže da se više ne oseća bezbedno.

 "Da li slučajno ili namerno, tek pominje se poreklo moje supruge, ali i da imamo ćerke srednjoškolke. Ovo nije nekakvo navijačko divljanje, niti me brine šteta koju imam jer ću morati da prefarbam kapiju i ogradu", kaže Miodrag Delić.

Deliću je početkom septembra neko bacio kamen na automobil parkiran u dvorištu i dobro ga ulubio. Sada je stigla "poruka" koju on i njegovi ukućani mnogo ozbiljnije shvataju pa su otuda zajednički i odlučili da instaliraju kameru koja će pomoći da se lakše otkrije i kazni akter sličnog zlonamernog ponašanja.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić najoštrije je osudio ispisivanje grafita mržnje, a koji su upereni protiv pripadnika mađarske nacionalne manjine.

"Najoštrije osuđujem ovaj incident i tražim da se slučaj istraži, a počinioci sankcionišu kako je to zakonom predviđeno. U Zrenjaninu žive pripadnici više od dvadeset nacija i možemo svim sredinama biti primer tolerancije i međusobnog poštovanja. Zrenjanin je grad u kome se različitosti poštuju i gde mesta za diskriminaciju i ovakve, i slične, poruke mržnje nema", poručio je Janjić.      

Po nalogu gradonačelnika, danas će biti uklonjeni grafiti.

Pokrajinska vlada takođe je osudila ispisivanje šovinističkih uvreda. Ona je od zrenjaninske policije zatražila da otkrije počinioce. Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić saglasili su se u telefonskom razgovoru da uvredljive grafite treba ukloniti što pre.

"Najveće vrednosti Vojvodine i njen najsnažniji karakter ogledaju se u zajedničkom životu i toleranciji i nikome neće biti dozvoljeno da te vrednosti narušava", navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

  • G

    19.10.2017 15:08
    Lepo je što cenzurišete sve odgovore, čak i kada su bezmalo identični ovima koje ste objavili.
  • Goran

    18.10.2017 19:50
    @комша

    Da li osudjujete ove grafite ?
  • pajo patak

    18.10.2017 17:47
    što bi rekli Banaćani
    Kad već pišedu latinicom piše se Magyar szor.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".