Devojčice prodaju za 1.000 evra, nadležni bez reakcija

U Srbiji se o problemu prodaje devojčica za udaju retko ili uopšte ne govori, a one su, ne samo žrtve trgovine ljudima, nego i vrlo često žrtve seksualnog nasilja.
Devojčice prodaju za 1.000 evra, nadležni bez reakcija
Foto: 021.rs

Kako je rečeno na tribini "Rani brakovi i nasilje nad ženama i devojčicama" u Novom Bečeju, u organizaciji Udruženja Roma Novi Bečej i Fondacije 021, njih uglavnom prodaju roditelji za 1.000, pa i manje evra. Na tribini je navedeno da se brakovi dogovaraju već kada devojčica ima 12,13 godina i da većina do 16. godine bude prodata, a da vrlo često završe u braku sa muškarcima koji su i značajno stariji.

Stavljena u položaj da se prodajom porodica devojčice takoreći i odrekla i da je sada u braku sa muškarcem kojeg uglavnom nije poznavala, pri čemu je potpuno zavisna od njega, devojčice, devojke postaju robovi, koji teško da imaju način da izađu iz kruga nasilja.  

- Te devojčice svoja prva seksualna iskustva imaju sa osobom koje prvi put vide i koje su starije od njih, snažnije i ne mogu da im se odupru. Postaju žrtve seksualnog nasilja i zbog situacije u kojoj su, postanu robovi domaćinstva u kome su se našle i život im se svede na brigu o deci i kući - priča aktivistkinja i novinarka Nevena Subotić.

Učesnice tribine su navele da ne treba da ih čudi što devojčice pristaju da se nađu u takvoj sitaciji, jer ih od detinjstva uče da moraju da slušaju muža i sve im se predstavlja kao deo tradicije.

Koordinatorka za romska pitanja u Pančevu Pava Novakov Čabrilovski je ispričala da su njeni roditelji, kada je bila devojčica, imali ponude da je prodaju, ali su odbili i omogućili joj da se školuje i sama odabere put.

- Devojčice se vaspitavaju tako da misle da tako treba i mora da bude i već sa 12 godina krene potraga za kupcem. Treba raditi na edukaciji i na tome da se ova tradicija prekine, da devojčice, devojke same imaju pravo da odluče kada i da li će se udavati i za koga - navodi Pava Novakov Čabrilovski.

Aktivistkinja i studentkinja Miljana Čabrilovska kaže da u takvim brakovima ima malo lepih primera, objasnivši da poznaje devojku koja se sa 14 godina udala za obećanog mladića. Kako je ispričala, ova devojka je poznavala tog momka od ranije i slagali su se, te se vremenom zaljubila u njega. Njih dvoje sada žive normalno, ali to je redak primer, navodi ona.

Vesna Čerimović iz Udruženja Roma Novi Bečej kaže da bi u rešavanju tog problema kao udruženje mogle da pomognu, ali da je to često teško, jer su devojčice uglavnom poslušne i slušaju muževe.

- Važno je da se državne institucije aktivnije uključe i da učestvuju u celom procesu pomoći devojčicama, a njih treba edukovati. Možda bi trebalo povećati i kazne roditeljima koji prodaju svoju decu. Takođe, traba raditi i sa decom u nižim razredima škole, već u 4-5 razredu - kaže Čerimović. Učesnice tribine su naglasile da osim delovanja nevladinih organizacija i pojedinaca, državni organi moraju više da se uključe, jer se samo zajedničkim radom može iskoreniti običaj da se devojčice prodaju. 

Tribinu u celosti pogledajte u videu.

  • Станко

    12.11.2017 07:00
    @@@
    Код ,,Рома'' жена још увек има праву улогу у породици. Када је дошло до ,,еманципације'' жене, свет је отишао низ брег морала.
  • Vule

    11.11.2017 19:05
    A jel su ove aktivistkinje nekog prijavile policiji, ili samo hoce da im se placa da ukazuju kako je to strasno.
    Ako znaju za slucaj trgovine decom i za sliovanja dece , a nisu prijavile, morale bi krivicno da odgovaraju.
  • Nikola

    11.11.2017 03:59
    Meni je jos groznija cinjenica da se nase zene prodaju na kosovu http://www.blic.rs/vesti/drustvo/strasno-srpkinje-se-na-kosovu-prodaju-za-20-dolara-jer-u-srbiji-ne-mogu-da-nadu-posao/eweqz3s

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina