Meštanin Gunaroša postao milioniti dvojni državljanin Mađarske

Mikloš Lajko iz Gunaroša kod Bačke Topole milioniti je dvojni državljanin Mađarske, preneli su vojvođanski mediji na mađarskom jeziku.
Meštanin Gunaroša postao milioniti dvojni državljanin Mađarske
Foto: Pixabay
Mikloš Lajko rođen je 1981. godine u Bačkoj Topoli, sa porodicom živi u Gunarošu i bavi se poljoprivredom i stočarstvom. On je dvojno mađarsko državljanstvo stekao po pojednostavljenom postupku, na osnovu mađarskog državljanstva predaka.
 
Svečanom polaganju zakletve u palati "Šandor" u Budimu prisustvovali su mađarski premijer Viktor Orban, predsednik parlamenta Laslo Kover i predsednik Janoš Ader.
 
"Ovo je svečanost političkog jedinstva naše nacije", rekao je Ader i dodao da su poljoprivredni proizvođač iz Gunaroša Mikloš Lajko i njegova supruga "pokazali šta znači pripadnost naciji".
 
"Oni su pokazali šta je mađarstvo. Žele biti mađarski državljani, jer smatraju da su Mađari, maternji jezik im je mađarski, završili su mađarske škole, preci su im bili Mađari. Mi građani zemlje matice nemamo drugi zadatak, nego da im zahvalimo što iz generacije u generaciju čuvaju i prenose veru i patriotizam naših predaka, što rade, vole, sanjaju na mađarskom", rekao je mađarski predsednik.
  • Kać

    18.12.2017 07:26
    Nije njima bitno madjarsko drzavljanstvo, vec madjarski pasos, pasos EU. Zabole ih bas za madjarstvo, kao i za srpstvo, u pitannju su prakticni razlozi. Moja dece nemaju pretka Madjara koliko god unazad gledali, a uzela su i dvojno, madjarsko drzavljanstvo. A, madjarski jezik nauce taman toliko koliko je to neophodno i tu je prici kraj. Za tri cetiri meseca ne znaju ni da beknu.
  • Amin

    18.12.2017 02:38
    Mađari iz Vojvodine školuju svoju decu u Mađarskoj, rmbaju u Đeru, a oni iz Đera rade u Beču ili Švici.Mađarska se samoizolovala žicom od migranata, a stanovništvo joj beži na sever gde su plate 3-4 puta veće.Nekad bogata Vojvođanska i Mađarska sela su prazna, nema više gusaka i krava ostali su starci i po neki rom da pokupi šahtove, plekoće i ograde i ode na socijalu u Berlin.
  • Dobrovoljac

    17.12.2017 15:31
    I tata bi, sine
    Voleo bih i ja da dobijem mađarsko državljanstvo, s obzirom da mi je baba bila Mađarica, rođena pre 1914. godine. Ali, imam jedan problem - ne znam ni da beknem na mađarskom. Propustio sam priliku da pravo na pasoš ostvarim pre 10-tak godina, kada se na jezik nije obraćala tolika pažnja. Verujem da od ovih milion novomađara bar 30% ne bi ni kafu znali da poruče na mađarskom...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".