FOTO: U Bosutske šume naseljena 34 jelena

Jelenska divljač, 24 košute i 10 jelena, koja je nestala u majskim poplavama 2014. sa područja Bosutskog i Spačvnaskog šumsko - lovnog basena, vraćena je u istom broju u taj sremski šumski basen uz pomoć Javnog preduzeća "Vovjodinašuma".
Prvi put u Srbiji takva divljač biće obeležena telemetrijskim GPS ogrlicama, čime će biti omogućeno njihvo praćenje u određenim vremenskim intervalima, kao i signalizacija u slučaju uginuća ili krivolova. Grla jelenske divljači koja su u Bosustskoj šumi stigla su sa područja istočnih Karpata u Rumuniji.
 
Košute su stare od tri do pet godina, dok su jeleni stari tri godine, a sve 34 jedinke će biti čipovane i obeležene ušnim ID markicama koje će se kretati kroz 22.000 hektara Bosutske šume u kojima preovladava hrast lužnjak.
 
 
Puštanje jelenske divljači organizovano je u okviru prekograničnog IPA projekta "Forewestflow", kojim se otklanjaju posledice poplava iz 2014. godine, kojim je predviđeno naseljavanje jelenske divljači u Bosutske šume u Srbiji i Spačvanski šumsko - lovni basen u Hrvatskoj. Time su fondovi jelenske divljači dovedene na optimalna brojna stanja pre poplava i unapređen je genetski potencijal postojeće populacije jelenske divljači.
 
 
Kako navode iz JP "Vojvodinašume", vrednost tog projekta je oko 1,4 miliona evra, a Hrvatske šume i "Vojvodinašume" trošiće po 700.000 evra zarad realizacije tog projekta, a on predstavlja prvi IPA fond u oblasti lovstva koji se realizuje u našoj zemlji.
 
 
Pored ispuštanja jelenske divljači, u projektu je sadržana i rekonstrukcija i izgradnja prilaznih puteva, što je potrebno kako bi se opremio i oplemenio prostor u kome je ta divljač ispuštena, kao i izgradnja hranilišta i pojilišta.
  • Zivan

    17.12.2017 21:46
    Pohvale za Vojvodinašume, ipak trebalo bi više pažnjeposvetiti zaštitim od ,krivolova...
  • animal planet

    17.12.2017 20:10
    Kakve divne prelepe zivotinje.
  • antilovac

    17.12.2017 19:35
    Da li ce na njih biti dozvoljen lov, tj. da li su zbog toga donete?
    Ako jesu onda bolje da nisu dosle, mislim zbog njih...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".