Kikinda: Uskoro završetak sistema za navodnjavanje

Vodoprivrednom preduzeću "Gornji Banat" u Kikindi odobreno je 220 miliona dinara za završetak preostalih deset odsto regionalnog sistema za navodnjavanje.
Kikinda: Uskoro završetak sistema za navodnjavanje
Foto: Pixabay
Sredstva su dobijena iz "Abu Dabi fonda", a Kikinda će naredne godine jedina u Srbiji imati završen regionalni sistem.
 
Od početka aprila do kraja avgusta ove godine na području kikindskog atara palo je svega 170 litara kiše, što je malo za postizanje nekih ozbiljnijih prinosa u poljoprivrednoj proizvodnji. 
 
"Ugovor je potpisan. Avans smo dobili. Priroda radova je da imamo dosta betonskih radova, mašinskih radova i tako dalje. Znači zemljanih radova je malo, zato što je sistem praktično iskopan. Znači propust ispod železničke pruge Kikinda - Veliko selo i ulazimo u zimu", kaže za RTS direktor "Gornji Banat" Dragan Felbab.
 
U vodoprivrednom preduzeću očekuju da će završetkom kanala više poljoprivrednih proizvođača iskoristiti mogućnost da navodnjavaju svoje useve i osiguraju siguran rod. Postojeći sistem za sada koriste samo dve firme.
 
"Mi smo pre nekoliko godina ušli u priču sa izgradnjom zalivnih sistema i trenutno imamo mogućnost da zalijemo 476 hektara na našim površinama. Takođe planiramo u nekom narednom periodu da izgradimo centar pivote. U pitanju su još površine od stotinu hektara", kaže Vladimir Rodić, rukovodilac ratarstva u AD "Kozara" Banatsko Veliko Selo.
 
Završetak poslednje trase regionalnog hidrosistema "Banat", podsistema "Kikinda" planiran je do kraja naredne godine i omogućiće navodnjavanje 18 hiljada hektara oranica na području Kikinde. Sistem trenutno navodnjava oko dve hiljade hektara.
  • Podrška akciji

    18.12.2017 02:26
    ALI:Sa kojom vodom zalivamo, onom iz kanala gde smo se pretodno mi ili oni ispred nas preko Tise oslobodili svog otpada (fekalije, deterdženti, nafta, cijanidi, melasa i pesticidi sa njiva).

    Trska pored kanala je ove godine posečena, ali će sledeće da buja, treba to odžavati, izvađena oseka nije uklonjena nego bačena pored kanala i kiše će je ponovo sprati u kanale.Sve liči na jednokratnu haljkavu akciju zarad uzimanja para bez ikakve kontrole radova.Glavni kontrolor, bagerista.
  • Zivan

    17.12.2017 22:00
    Sisteme za navodnjavanje bi morali imati i mali poljoprivednici, a ne samo tajkuni, vlasnici velikih kombinata...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".