Novo zagađenje dela Velikog bačkog kanala, podneta krivična prijava

Ekološki pokret Vrbasa podneo je krivičnu prijavu Opštinskom javnom tužilaštvu protiv N. N. počinioca koji je zagadio levu deltu Velikog bačkog kanala između Kule i Vrbasa.
Kako Novosti pišu, reč je o irigacionom kanalu koji služi za odvođenje viška atmosferskih voda i uliva se u VBK ispod prevodnice u Vrbasu. Ne trpi samo priroda, nego i meštani Male Provalije koji poručuju da već 20 dana trpe nepodnošljiv smrad.
 
"Zagađenje se manifestuje zamućenom vodom i oštrim neprijatnim mirisom, koji iritira očne sluznice. Oko 200 osoba sa prebivalištem u neposrednoj blizini kanala je pod direktnim udarom zagađenja, a jedina je sreća što je zimski period, pa se mogu zatvoriti u kuće i tako barem donekle izbeći nesnosan smrad, koji je posebno jak tokom noći", kaže predsednik Ekološkog pokreta Vrbas (EPV) Ratko Đurđevac za Novosti.
 
Ekolozi su prijavu protiv nepoznatog počinioca dostavili i Policijskoj stanici u Vrbasu, opštinskoj i pokrajinskoj inspekciji za životnu sredinu, Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Republičkoj vodnoj inspekciji u Novom Sadu i JVP "Vode Vojvodine", kao staratelju kanalske mreže.
 
Đurđevac dodaje da je kanal čitavu deceniju bio čist, a da je voda bila čista i prozirna sa bujnom vodenom florom i sitnim ribljim fondom. 
 
On smatra da oštar miris i penušanje vode otvaraju sumnju da je reč o mešavini abrazivnih supstanci za ispiranje zamašćenih površina, što bi bio vrlo opasan otpad. Višednevna zamućenost cele površine vodotoka u dužini do šest kilometara upućuje na privredne subjekte sa većim proizvodnim ili transportnim kapacitetima.
  • G

    10.01.2018 22:51
    To je hronicno od oslobodjenja i od dolaska onog nesrecnog voza. Spas je EU!
  • Osoba M

    10.01.2018 10:11
    @Name
    Ne boj se, ista sr*nja se desavaju svakih par godina, cak i za vreme pro-Ruskog Slobe. To sto kazu da je kanal cist 10 godina, to misle specificno na taj tu deo, ima delova koji su stalno mrtvi i smrdljivi od zagadjenja. A ovaj narod prvenstveno nema pameti, zato i veruje da su nam za sve krivi drugi.
  • @Lala

    09.01.2018 14:34
    Na tom delu
    ...pre ce biti Kostic

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.