Zrenjanin: Investitor tužio Ministarstvo zdravlja zbog fabrike vode

Jedan od investitora fabirke vode u Zrenjaninu tužio je Ministarstvo zdravlja jer konzorcijum "zbog odbijanja sanitarne inspekcije da izda dovolu trpi veliku finanasijsku štetu".
Zrenjanin: Investitor tužio Ministarstvo zdravlja zbog fabrike vode
Foto: Pixabay
Firma "Gruppo Zilio", deo konzorcijuma investitora postrojenja za prečišćavanje vode, podnela je Upravnom sudu tužbu protiv Ministarstva zdravlja jer sanitarna inspekcija odbija da da saglasnost na tehničku dokumentaciju fabrike. Saglasnost sanitarne inspekcije je preduslov da se dobije upotrebna dozvola za već izgradjenu fabriku pitke vode i da fabrika počne da radi.
 
Zrenjaninci zdravu pijaću vodu iz gradskog vodovoda čekaju od 2004. godine, kada je sanitarna inspekcija zabranila upotrebu vode za piće zbog nedozvoljene količine arsena. Postrojenje za koje je najavljivano da će obezbediti zdravu pijaću vodu pušteno je u probni rad sredinom juna 2017, a početak rada nekoliko puta je najavljivan, pa odlagan.
 
Direktor "Vodovoda i kanalizacije" u Zrenjaninu Ivan Dević rekao je u novembru prošle godine da je postrojenje za prečišćavanje vode spremno, da voda u gradskom vodovodu zadovoljava sve kriterijume, ali "administrativno nije za upotrebu". Firma "Gruppo Zilio" podnela je tužbu posle, kako su naveli, šest pokušaja da stupe u kontakt sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić. 
 
Ministarstvo zdravlja smatra da "Gruppo Zilio" ne može biti snabdevač grada Zrenjanina pitkom vodom i da zbog toga i ne može da traži sanitarnu saglasnost, dok "Gruppo Zilio" tvrdi da i nije snabdevač, već taj posao i dalje obavlja "Vodovod i kanalizacija", dok oni obavljaju uslugu prečišćavanja vode za to javno preduzeće. Kako navode u toj firmi, Ministarstvo gradjevine smatra da ne postoje smetnje da "Gruppo Zilio" obavlja usluge prečišćavanja pitke vode.
  • Milos

    11.01.2018 07:21
    Strazbur
    Kolektivna tuzba Zrenjaninaca sudu za ljudska prava u Strazburu. Elementarno ljudsko pravo je pristup pijaćoj vodi, a to Zrenjaninci nemaju 14 godina.
  • Marko

    09.01.2018 23:53
    Ko ovde koga z...?! Prvo su im dali sve dozvole za izgradnju a sada kad je fabrika zavrsena od jednom Zilio ne moze da distribuira vodu zrenjanincima?! Zbog nesposobnjakovica na vlasti trpi Zrenjanin i investitor! Gradjani Zrenjanina treba da se pridruze tuzbi!!! Nikad kora i nesposobnija vlasto od ovih naprednjaka!!! FUJ!!!
  • Drug Crni

    09.01.2018 18:28
    Pokažite ugovor. Kladio bi se da su ovi naši ugovorili koncesiju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina