Melenci: Kišova vetrenjača se briše sa spiska kulturnih dobara, ostala samo humka

Kišova vetrenjača u Melencima biće skinuta sa spiska kulturnih dobara, stoji u planu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanina.
Kako prenosi portal zrenjaninski.com, ova vetrenjača neće više biti kulturno dobro jer fizički ne postoji već više od tri decenije. Na mestu gde se nalazila lepa vetrenjača, na periferiji sela, ostala je samo humka, da svedoči kako je nekad bilo.
 
Sudbina ove vetrenjače ne razlikuje se mnogo od sudbine mnogih mlinova na vetar u Vojvodini, koje su takođe zapuštene, ruinirane, devastirane.
 
Kišova vetrenjača u Melencima, koja je zaštićena 1962. godine, prodata je 1968. godine Etnografskom muzeju u Beogradu "za potrebe izgradnje etno parka u Beogradu, pod Avalom". Etno park nikad nije sagrađen, a vetrenjača je ostala da postoji samo u papirima.
 
Ovu vetrenjaču ne treba brkati sa prvom sagrađenom na ovim prostorima, onom u Elemiru, koju je 1792. godine sagradio vlastelin Agošton Kiš. Vlastelin je, kažu priče, lečeći se u Holandiji, video kako oni melju žito uz pomoć vetra i poželeo nešto takvo i u Banatu. Doveo je holandske majstore koji su za pola godine napravili čudo usred Elemira. Ipak, ni ova vetrenjača više ne postoji.
 
Ostale su samo dve – Bošnjakova u Melencima, na putu prema Bašaidu i ona u Belom Blatu, u krugu trskare. Za tu u Belom Blatu je pokrenuta procedura za zaštitu pre desetak godina, ali rešenje još nije doneto. Nalazi se u krugu privatnog preduzeća, bez ikakvog sadržaja.
 
Od osаm vetrenjаčа, koliko ih je bilo u Melencimа, ostаlа je sаčuvаnа sаmo jednа, koja je od 1991. godine pod zaštitom države. Bošnjakova vetrenjača danas predstavlja jedan od izuzetno vrednih simbola srednjeg Banata.
  • kljucna rec

    13.01.2018 05:40
    "prodata je .... u Beogradu "
  • Nervirach

    12.01.2018 19:40
    Prolazim jutros pored one lepe kucice gde je bila firma Struja na Futoskom putu. Otvoren prozor na njoj sto po starom srpskom obicaj znaci da je odredjena za propadanje po ubrzanom postupku.
  • Nema žrtvi

    12.01.2018 17:28
    Niko ne urliče
    Kažu, nemojte govor mržnje. Nije europski. Taman posla.
    Samo, imajte ove stvari na umu:
    - Postoji jedna pesma, u kojoj se često ponavlja - A ja sam ćutao.
    - Žrtve silovanja, koje su ćutale, veoma često su dugotrajno silovane i tamo gde to nisu očekivale.
    - Dok neko ne vrisne i ne pobuni se, zločinac nastavlja svoj pakleni plan.
    - Ako budemo proglašavali svaki urlik nezadovoljstva za govor mržnje, iako činjenično stanje upravo tako i ukazuje da se mora imenovati počinilac, zločini će se množiti.
    I to sve lepo, demokratski...
    Iz tih nekih ljudskih prava i uklanjanja govora mržnje proizilazi da neke grupacije ljudi mogu večno činiti nažao drugim grupacijama.
    Odnosno, da ih ovi koji su žrtve nikada ne smeju imenovati i optužiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina