Sombor: Niko neće nekada najveće preduzeće za beton u SFRJ

Pokušaj da se proda somborsko preduzeće "Betonjerka", u kojem država ima udeo od 75 odsto, nije uspeo, jer opet nije bilo zainteresovanih kupaca.
Sombor: Niko neće nekada najveće preduzeće za beton u SFRJ
Foto: Pixabay
"Betonjerka" je nekada bila jedno od najvećih preduzeća u Jugoslaviji za proizvodnju prefabrikovanih betonskih elemenata kao što su betonske trafo stanice, stubovi, galanterija, kao i za proizvodnju sirovog betona.
 
Ministarstvo privrede oglasilo je u oktobru 2017. godine javni poziv za prikupljanje ponuda za kupovinu 75 odsto kapitala ovog preduzeća, ali do 6. novembra, kada je istekao rok, nije bilo zainteresovanih kupaca.  Minimalna cena za kupovinu 75 odsto državnog udela u "Betonjerci" je u novembru protekle godine bila oko 540.000 evra, što je polovina procenjene vrednosti kapitala poslednjeg dana 2016. godine, piše portal SoInfo
 
Akcija "Betonjerke", koja zvanično zapošljava 42 radnika, na Beogradskoj berzi košta oko 579 dinara, ali trgovina vrednosnim papirima ovog somborskog preduzeća nije registrovana u prethodnih devet godina pa se za to vreme ni cena akcija nije menjala.  Od 75 odsto državnog kapitala, 69,9 odsto je "u rukama" Agencije za privatizaciju, Akcioni fond ima oko pet procenata, a privatni kapital učestvuje sa 24,9 procenata. 
 
U protekle dve godine, država je u nekoliko navrata organizovala prodaju ovog preduzeća, međutim, bez uspeha. 
 
"Betonjerka" Sombor je osnovana 1961. godine od strane Javnog preduzeća "Elektrovojvodina Novi Sad", radi sopstvenih potreba u izgradnji elektromreže u Vojvodini.  Do izdvajanja ovog preduzeća iz "Elektrovojvodine" dolazi 2004. godine, odlukom Vlade Srbije i "Betonjerka" Sombor tada počinje da posluje kao samostalno društvo sa ograničenom odgovornošću. 
 
"Elektrovojvodina" je tada dokapitalizovala, odnosno, uložila sredstva u rekonstrukciju starih pogona, nabavku nove mešalice za beton, izradu novih kalupa, nabavku kamiona sa "mehaničkom rukom"... 
 
Inače, to preduzeće je 2007. godine prodato biznismenu Slaviši Puriću za 3,6 miliona evra, ali je privatizacija poništena 2008. godine jer novi vlasnik nije ispunjavao ugovorene obaveze. 
 
Preduzeće je u aprilu 2015. godina ponuđeno za 1,4 milion evra i od tada se početna cena, za svaki naredni pokušaj snižava za najmanje 100.000 evra, pa je tako, poslednja utvrđena cena za prodaju iznosila 540.000 evra.
  • M

    15.01.2018 12:59
    Javasluk sto rukovodstva,tako i radnika na stetu preduzeca kao i u mnogim drugim slucajevima.
  • Mikula

    15.01.2018 12:54
    Lokacija
    Beton i betonjerke imaju vrednost Na lokacijama gde se prave zgrade. U Somboru to nije slucaj.
    Aka Karin dozvoli prebacite je u NS pa ce imati smisla.
  • TUga

    14.01.2018 20:50
    Elektrovojvodina kada je "usvojena" od strane Beograda, u izmišljenu zajednicu EPS, bila je najorganizovaniji deo elektroprivrednog sistema Srbije. Naravno, to nije odgovaralo svetskim moćnicima, pa su našim moćnicima naložili da se krene u cepanje sistema.
    To je počelo 2004 sa odvajanje, sada već "čuvene", Južne Bačke, koja je bila izgradnja elektrosistema Vojvodine, a Betonjerka je radila betonske elemente za tu izgradnju. Dakle zatvoren sistem. No, to nije (nekom) valjalo, pa sada takvi radove Elektrovojvodinu koštaju... To se zove POŠTENA PRIVATIZACIJA, a sve u interesu naroda...Narode , na... si.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina