Komunalno preduzeće iz Kule izazvalo havariju i zagadilo kanal pun ribe

Radnici komunalnog preduzeća u Kuli izazvali su ekološku katastrofu u Vrbasu - napukla cev iz kanalizacije izlivala se više od dve sedmice u kanal, koji je bio pun ribe.

Kako poručuju u Ekološkom pokretu Vrbas, vodna inspekcija utvrdila je da se dogodila havarija na kanalizacionom vodu, koji je pod pritiskom ispiran i to uz primenu hemikalija za razlaganje nataloženih masnoća u cevima. 

"Pukla je cev i 15 dana se izlivala, prvo u atmosferski, pa onda u bočni lateralni (drenažni) kanal do Vrbasa I-64. Do tada čist kanal, pun ribe, spržen je i uništeno je sve što je u njemu bilo, u dužini 6,5 kilometara. Odgovorni za havariju su iz JKP 'Komunalac' iz Kule. Inspekcija je naložila komunalcima hitne mere sanacije", poručuju lokalni aktivisti i dodaju da se radi o čistom nemaru sa teškim posledicama po prirodu, a i moguće posledice po zdravlje građana.
 
Ekološki pokret je tužilaštvu i policiji u Vrbasu dostavio kopiju zapisnika pokrajinske vldne inspekcije, koji je postao prilog i krivičnoj prijavi koju su aktivisti podneli protiv komunalnog preduzeća.
 
"Pratimo kako će inspekcija dalje postupati, u smislu podnošenja prekršajne prijave, a naročito tužilaštvo, kojima je sada znatno olakšan istražni postupak. Inspekcija je efikasno reagovala po našoj prijavi, ali je ne možemo do kraja pohvaliti, jer nam je uskratila informaciju o inspekcijskom nadzoru. Do zapisnika smo došli privatnim kanalima. Zašto je inspekcija zatajila podnosiocu prijave nalaze sa terena, iako smo u samoj prijavi zahtevali informaciju o njihovom postupanju?", pitaju u pokretu.
 
Od Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine, kako kažu, nemaju nikakvog eha, iako je poznato da su i oni obišli teren.
 
"Tajnovitost u radu otvara prostor za spekulacije, čime još više nestaje poverenje građana u državne službe. Stoga građani radije nama podnose prijave i dojavljuju anomalije sa terena, nego onima koji primaju platu to da rade", zaključuju u Ekološkom pokretu Vrbas.
  • G

    19.01.2018 07:19
    @Iliiy - zašto ste glupi?
  • Z

    16.01.2018 23:01
    @G

    Vi ste moj idol.
    Hvala vam.
  • Iliiy

    16.01.2018 22:45
    @G

    Da li ste ljuti ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.