Sumnjiv put opasnog otpada iz Bele Crkve

Iako u Ministarstvu za životnu sredinu tvrde da je sav toksični otpad, koji je bio neadekvatno skladišten u Beloj Crkvi još 2016. godine prebačen u Novi Sad u isti prostor u kom je juče pronađeno oko 1.500 tona opasnih materija, postoje sumnje da je bar deo otišao nekim drugim putem.
Kako prenosi N1, na snimcima iz 2016. vide se napuštene fabričke hale u Beloj Crkvi u kojima su opasne otrovne materije čuvane u neograđenim hangarima i u blizini gradskog jezera. Iz fabrike se mesecima širio smrad, a građani su se žalili na glavobolje, mučninu i peckanje očiju, dok krajem septembra te godine Republička inspekcija nije naložila firmi "Eko-21", koja je toksični otpad mimo zakona i deponovala, da ga ukloni sa lokacije.
 
Firma "Eko-21" nije odgovorila na pitanja o lokacija, dok u Ministarstvu zaštite životne sredine tvrde da je jedina i konačna destinacija otpada bila industrijska zona Novog Sada.
 
"Po nalogu pokrajinske Inspekcije za zaštitu životne sredine AP Vojvodina, opasan otpad je uklonjen iz Bele Crkve i završio je u poslovnom krugu firme 'Step trans' Novi Sad, u hali koja je nakon toga, od strane pokrajinske inspekcije, zapečaćena stavljanjem plombe", naveli su.
 
U istoj, dakle, hali, u kojoj je u petak, pronađeno 1.500 tona ilegalno skladištenog opasnog otpada, piše N1.
 
Međutim, lokalni aktivisti tvrde da se deo otpada iz Bele Crkve uputio na "turneju" po Srbiji, te da nije sva količina završila u Novom Sadu. Bojazni "lokalaca" deli poslanica Marinika Tepić koja kaže da sumnja da je deo završio i u obrenovačkom ataru, u kojem je krajem decembra prošle i početkom januara ove godine, pronađeno više od 25 tona kancerogenih materija.
 
"Mi smo uvidom u video snimke na koje su nam ukazali Belocrkvani izrazili osnovanu sumnju da se pronađeni otpad u Obrenovcu dovezao iz napuštene fabrike 25. maj u Beloj Crkvi. Kada pogledate snimke ambalaža, ili bačve, ili metalna burad ili kako god se to zove, potpuno identična ona iz Bele Crkve onom što je pronađeno u Obrenovcu", navodi narodna poslanica Marinika Tepić.
 
Poslednji snimci iz Bele Crkve pokazuju da firma "Eko-21" iznosi taj otpad, ali niko više nikada nije pitao gde je.
 
I posle odgovora koje je N1 dobila od Ministarstva ostaju sumnje - dok oni tvrde da je sve iz Bele Crkve završilo u Novom Sadu, izveštaj pokrajinske inspekcije iz oktobra 2016. godine pokazuje da je procenjeno da ni ta lokacija nije adekvatna za skladištenje, pa je tada zabranjen dalji prijem otrovnog otpada na tu lokaciju.
 
Iz Ministarstva tvrde i da su se transport iz Bele Crkve i skladištenje u Novom Sadu odvijali pod budnim okom pokrajinske inspekcije, pa ostaje nejasno i kako je inspektorima promaklo više od 1.500 tona buradi i rezervoara sa toksičnim otpadom otkrivenim u petak.
 
"Na jednoj lokaciji pronađeno je 1.080 tona, na drugoj, takođe u nadzemnim rezervoarima, 300 tona, a na trećoj lokaciji je postojao podzemni, skriveni rezervoar sa devet otvora u kome ne znamo još koliko je moglo otpada da stane, jer se nalazi ispod zemlje i radi po principu spojenih sudova. Radi se o jednoj količini koja je ogromna, pogotovo ako uzmemo u obzir da je u Obrenovcu pre mesec dana pronađeno 20 tona, a mi smo ovde pronašli 1.500. Do saznanja smo došli kroz zajednički rad Bezbednosno-informativne agencije, nadležnog tužilaštva i naših inspekcija za zaštitu životne sredine. Da nije bila u pitanju zajednička akcija, mi ne bismo mogli ni da uđemo u prostor gde smo pronašli ove podzemne rezervoare", rekao je ranije pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić.
 
On je objasnio i da je reč o skrivenim rezervoarima čija su se okna nalazila 20 centimetara ispod nivoa zemljišta, koje pukom proverom ne bi mogli da pronađu, a više o tome čitajte OVDE.
  • piksu

    30.01.2018 05:00
    a poljoprivredni otpad?
    Pored tolikih sredstava, ovo ministarstvo bi moglo da organizuje prikupljanje poljoprivrednog otpada, bar 1x nedeljno, kako bi se izbeglo njegovo rezbacivanje po njivama.
    Da li se u ovoj rupi, išta radi planski? Da li neko u vladi zna značenje ove reši?
  • RVosha

    30.01.2018 04:21
    Smrdija
    Cela drzava je otpad .
  • Nik

    29.01.2018 09:46
    Nista u dnevniku
    Zasto se ova tema nije nasla u Dnevniku RTS? Ili zivot Novosadjana nije bitan ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".