Zrenjanin: Kažnjen sa 50.000 dinara jer je prodao tekunicu

Jedan muškarac (34) iz Zrenjanina kažnjen je sa 50.000 dinara, jer je nelegalno držao i prodao tekunicu, sisara koji je strogo zaštićen u Srbiji.
Zrenjanin: Kažnjen sa 50.000 dinara jer je prodao tekunicu
Foto: Pixabay
Prijavu protiv njega je podnela Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine. On je priznao da je na internet stranici jednog oglašivača postavio oglas za prodaju ove životinje, koja je uhvaćena u prirodi i držana u zarobljeništvu. Optuženi se branio neznanjem, tvrdeći da je mislio da je u pitanju veverica.
 
Biolog Marko Tucakov iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode upozarava da je tekunica veoma retka vrsta glodara u Srbiji, koji uglavnom vodi podzeman način života. Po njegovim rečima, od nekada veoma česte životinje u Panonskoj niziji, danas je tekunica postala ugrožena vrsta i to zbog nestajanja njenih staništa koja su mahom pretvorena u oranice.
 
"Preostale kolonije tekunica mogu se videti na malobrojnim mestima u Vojvodini, i to isključivo na stepskim pašnjacima koji nisu preorani. Ono malo preostalih pašnjaka na kojima tekunica živi u Vojvodini je zaštićeno, i iz tog razloga je svaka jedinka vrlo vredna za prirodu. Apelujemo na sve one koji kućne ljubimce traže među divljim životinjama u prirodi, a njihovo držanje i prodaju smatraju izvorom zarade, da to prestanu da čine, budući da rizikuju da neke vrste dovedu na granicu opstanka, a rizikuju i velike zakonom predviđene kazne", navodi Tucakov.
 
On takođe upozorava i na opasnost neregulisane trgovine putem interneta.
 
"Sve što neko pomisli da može da proda ili kupi, uključujući i zaštićene vrste, može da se nađe na internet oglasnicima – vrlo opularnim mestima svakodnevne trgovine. Potrebno je pojačati svest vlasnika i administratora ovih stranica o tome šta je zabranjeno nuditi na prodaju, kako bi se ovakve situacije predupredile", zaključuje Tucakov.
  • pamti pa vrati

    30.01.2018 16:07
    Dobro da nije prodao nekog majmuna iz stranke.
  • NS

    29.01.2018 16:15
    Sram ga bilo! Kakav patetican nacin da se zaradi novac

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina