Meštani Stanišića ne daju da im zatvore jedinu biblioteku

Selo Stanišić na severu Vojvodine pročulo se zbog neuobičajenog protesta - tamo su meštani na ulici svakog četvrtka zbog zatvaranja lokalne biblioteke.
"I mi seljaci bismo malo da čitamo", poručuju za N1 meštani Stanišića. 
 
Ćutali su kad je zatvorena banka u selu, ćutali su kad je iz mesta otišao matičar, ali gašenje biblioteke, kažu, crvena je linija preko koje neće preći. Pojedini od njih ističu da ista prava treba da imaju ljudi u gradu i na selu, a da, ovako, ispada kao da su oni - građani drugog reda.
 
Jedna baka dodaje da je volela da dolazi da čita, i da bi želela da i dalje bude tako, a jedan deka kaže da mu odluka najviše smeta zbog unuka, koji su se tu lepo i družili.
 
"Standard nam je nizak, ne možemo da kupujemo knjige, najjeftinije bi bilo da dođemo, da ih iznajmimo iz biblioteke, ali pošto je zatvorena...Ne znam šta ćemo da radimo", dodaje jedna meštanka.
 
Od Nove godine, vrata biblioteke koja u selu postoji od Drugog svetskog rata su zaključana. Zbog toga, kažu, nemaju druge nego da poeziju čitaju - na ulici.
 
"Nije egzistencija samo ne biti gladan, nije egzistencija samo ne biti u hladnom, živimo u 21. veku - bibilioteke postoje hiljadama godina", kaže jedna od meštanki u protestu, koja je javno, na protestu, čitala pesmu Đure Jakšića "Otac i sin".
 
Dok je protest trajao, rukovodstvo biblioteke je došlo da zalepi i zvanično obaveštenje da će ogranak u Stanišiću do daljeg biti zatvoren. Kažu, biblioteka će proraditi, ali ne znaju kad jer su im, tvrde, ruke vezane.
 
"Desilo se jer nam je ruke zavezao direktor biblioteke "Karlo Bilicki" Vladimir Jerković, koji svoj posao izuzetno bahato odrađuje. Pre svega je na bolovanju, nije nikad imenovao svoog potpisnika, nemamo njegovog zamenika, i u ovim trenucima, Upravnom odboru je da donosi neke odluke", kaže predsednica UO Gradske biblioteke u Somboru Jelena Mirić.
 
Na reč meštani rukovodstvu ne veruju. Dok odluka ne bude doneta, meštani će, kažu, svakog četvrtka okupljati ispred biblioteke, čitati poeziju i podsećati grad na obećanje. 
  • Djuro

    02.02.2018 19:15
    NEMA BIBLIOTEKE NI U RIDJICI
    U sumanutom unistavanju naroda, kulture, obrazovanja, tradicije, ljudskosti, porodice, postenja i jos mnogo cega, ovo su potezi van pameti! Nema biblioteke ni u Ridjici!? Zatvorila je Vlast! Osnova svakog drustva je znanje, kultura i porodica! Sve se to sistematski i planski unistava! Ostacemo neuki, polupismeni i bez porodice! Bez naslednika! A, ako ih i bude, bice to polupismeni robovi Novog svetskog poretka!
  • Svet vladavine zla

    02.02.2018 18:09
    Pametnom dosta
    Socijalizam otvarao biblioteke i domove kulture, došla "demo(n)kratija" da ih zatvara.
  • NN Lice

    02.02.2018 17:24
    Šta će im biblioteka, imaju farmu, parove, grand i zadrugu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.