Sove iz Kikinde ponovo će biti u dokumentarcu BBC-ja

Kako zimuju sove u Banatu tema je dokumentarnih emisija koje će iduće godine emitovati britanski javni servis.
Sove iz Kikinde ponovo će biti u dokumentarcu BBC-ja
Foto: Pixabay
Ovih dana ekipa "Bi-Bi-Sija" snima sove u Kikindi, zbog neobičnog fenomena kojim je i ta banatska varoš postala svetski poznata.
 
Uša Amin je asistentkinja producenta ekipe britanskog Bi-Bi-Sija, koja u Kikindi ovih dana snima serijal dokumentarnih emisija o sovama. Ova banatska varoš je najveće urbano zimovalište sova utina na svetu i jedino naselje koje svojevrsni rezervat prirode ima u centru grada.
 
"Imali smo fantastično vreme u Kikindi, sve je bilo divno: ljudi, mesto, hrana, a i sove su neverovatne. Bilo nam je lako da snimamo i imali smo svu potrebnu pomoć. Zadovoljni smo i doći ćemo opet", kaže Aminova za RTS.
 
Ornitolozi tvrde da Srbija ima šta da ponudi turistima ljubiteljima prirode zainteresovanim za posmatranje ptica.
 
"Mi kažemo da je Kikinda svetska prestonica sova, zato što je pre nekih osam godina zabeležen najveći broj sova utina ili malih ušara, kako ih još zovemo. Ovde je u decembru na gradskom trgu bilo čak 743 jedinke. Imamo i svetski rekord po broju sova na jednom drvetu, to je bilo ukupno 145 sova", istakao je Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
 
Svojevrsni simbol Kikinde postala je sova, jedna umetnički stilizovana uskoro će krasiti ulaz u grad, a što se tiče svetske televizijske publike Bi-Bi-Si Nečeral historija, novi serijal o sovama u Banatu biće prikazan početkom iduće godine. U prvom serijalu Kikinda se tako već predstavila pred pola milijarde gledalaca.
  • Deks

    05.02.2018 00:48
    @Nisam robot - A kako bi to britanski voditelj izgovorio "Kikinda"? Svakako bez imalo muke jer nema nijednog glasa u toj reči koji ne postoji u engleskom jeziku.
  • U.N.K.L.E.

    04.02.2018 13:31
    Knačno nešto lepo iz Vojvodine. Nadam se da ih neće neka budaletina pobiti ili potrovati kao što je to običaj na ovim prostorima. Da gradska vlast ima malo mozga zasadila bi više drveća i obezbedila bolju budućnost za ove predivne i korisne životinje.

  • Zoran

    04.02.2018 13:25
    Hvala BBC .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina