Raste broj obolelih od gripa i prehlade u Vojvodini

Aktivnost gripa na području Vojvodine sve je veća, što se primećuje i u ambulantama.
Raste broj obolelih od gripa i prehlade u Vojvodini
Foto: Pixabay
Zvanično je registrovan srednji prag intenziteta virusa gripa u Vojvodini, a za sada je najviše obolelih u Severnobanatskom okrugu. 
 
Veliki broj obolelih od gripa nije ništa neuobičajeno za ovo doba godine, ali se zbog toga savetuje dodatna opreznost, kako se virus ne bi dalje širio. Kako za 021 kaže načelnica Službe opšte medicine u Domu zdravlja "Novi Sad" dr Tijana Egić, trenutno su aktuelni grip i prehlada, koji imaju slične simptome.
 
"U ambulantama primećujemo porast broja akutnih respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripu, ali u ovom periodu godine svakako postoji porast respiratornih infekcija - svih koji se prenose kapljičnim putem. Ne treba zaboraviti ni da se grip prenos putem prljavih ruku, tako što kapljice koje izlaze iz organizma kad govorimo ili kijamo padaju i na radne površin i svuda. Kad se površine dotaknu, virusi se prenose preko sluznica nosa i usta u organizam, ai mogu i da se udahnu", pojašnjava dr Egić.
 
Kako dodaje, prehladu mogu da izazovu 200 vrsta različitih virusa i odlikuje se blago povišenom temperaturom, začepljenim nosem ili curenjem iz nosa, dok su glavobolja, bolovi i kašalj slabije izraženi. Drugu vrstu virusne infekcije predstavlja pravi grip, koji izaziva virus gripa tipa A, B ili tip C. Ove godine je tip B dominantan, pokazuju rezultati Instituta za javno zdravlje Vojvodine.
 
"Ovaj grip se odlikuje naglim nastankom, visokom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, osećanjem umora, iscrpljenosti, suvim neugodnim kašljem, dok se ne javlja u toj meri začepljenost nosa i kijanja, kao kod prehlade. I prehladu i grip treba prvo odležati, unositi što više toplih napitaka, konzumirati što više svežeg voća i povrća kako bi se povećao unos vitamina, minerala i antioksidanasa, a neophodno je i često provetravanje prostorija", savetuje sagovornica i dodaje da se u slučaju glavobolje, bolova u mišićima i povišene temperature uzima nešto od sredstava za snižavanje temperature, kod bolova u grlu septolete ili sprejevi za dezinfekciju (kao i čaj od žalfije), a za smirivanje kašlja, dok je reč o suvom kašlju, sirup na bazi belog sleza. 
 
Ako se stanje pogorša tj. tri do četiri dana ne dođe do postepenog pada temperature ili temperatura ne spada na lekove koji se uzimaju, onda je obavezno javiti se lekaru. 
 
"Jako je bitno ne posezati odmah za antibioticima - ne pomažu kod virusnih infekcija i ne treba ih uzimati na svoju ruku. U ovom periodu je preporučljivo i izbegavati sva mesta s velikim brojem ljudi", napominje dr Tijana Egić.
  • Ja

    05.02.2018 21:48
    Otkud to u ovo doba
    Sigurno je MMR... Ministre odakle grip i virusi sada? Cekam odgovor da se ne informisem putem medija!
  • Starac Vujadin

    05.02.2018 19:57
    Ljudi su glupavi... Prvo, ko je zarazen morao bi da se ponasa obzirno prema drugima a to znaci da minimalno izlazi iz kuce i da ne siri viruse. Ako vec mora da se krece medju ljudima, neka ne prilazi blizu drugima. Razgovor na distanci od bar 1m. Prostorijw provetravajte, kvake brisite.
    Ovi sto jos nisu zarazeni trebalo bi da se posle "izlaska u spoljni svet" malo "dezinfikuju" obicnom domacom rakijom - ne morate je piti ali bar promuckajte usta - simulirajte gutanje zatvarajuci nepca kako bi alkoholne pare usle u nos. Godinama praktikujem ovu tehniku i ne pamtim kad sam bio bolestan. Cuvajte se i virusi nemaju sta da traze.
  • Civilizator

    05.02.2018 19:48
    Vakcina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".