Zrenjanin: U dvorištu osnovne škole zimu provodi 12 sova ušara

U parku koji se nalazi odmah pored zgrade Osnovne škole “Mladost” u naselju Tomaševac u Zrenjaninu već godinama zimu provede desetak sova.

Tako je i ove zime skrovište u granama pronašlo 12 utina, odnosno malih ušara, prenosi zrenjaninski.com.

– Iako sove nisu baš miroljubive ptice, i ne dozvoljavaju da im se previše približi, naši đaci ih svakodnevno mogu videti sa prozora učionice. Ne samo što su ukras parka, nego i učenici imaju priliku da na času biologije ne uče samo iz knjiga, nego da ono o čemu čitaju vide i u svom okruženju – kaže direktor tomaševačke škole Slobodan Rakić.

Male ušare imaju veliki značaj za ljude jer prirodno kontrolišu brojnost sitnih glodara (poljskih voluharica i miševa) i smanjuju potrebu za korišćenjem otrova, pa time ljudima štede znatna materijalna sredstva. Male ušare su u Srbiji zakonom zaštićene kao prirodna retkost i zabranjeno je njihovo hvatanje, ubijanje i uznemiravanje u toku cele godine.

Sova ušara, inače, ima u ovom delu Banata, a zanimljivo je da ovih dana u Kikindi ekipa britanskog BBC-a već drugi put snima dokumentarac o ušarama.

  • @Hmm

    09.02.2018 17:03
    Ne mora da znaci
    Ne mora nuzno da znaci. Sove u Kikindi postoje vec decenijama, niko ih ne uznemirava.
    Vazno je samo da ne seku drvece gde prave gnezda.
  • animal planet

    07.02.2018 15:51
    Prelepe ptice .
  • ...

    07.02.2018 10:15
    Hmm
    Sad, kad je dobila medijsku popularnost, neće još dugo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".