Zrenjaninski socijalni forum: Sramna revizija naše novije istorije

Tribina Zrenjaninskog socijalnog foruma "Narodni heroj Žarko Zrenjanin" biće održana u ponedeljak, 12. februara, u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina.
Govoriće Srđan Božović, istoričar, viši kustos Narodnog muzeja u Pančevu i Miroslav Samardžić, politikolog i aktivista ZSF. Početak je u 19 sati.
 
U Zrenjaninskom socijalnom forumu smatraju da je restauracija kapitalizma u Srbiji dovela, ne samo do uništavanja privrede, do socijalne bede, vladavine domaćih tajkuna i stranih korporacija, nego i do sramne revizije naše novije istorije.
 
"Krajem 2016. Viši sud u Pančevu rehabilitovao je osobu koja je nemačkim nacistima izdala narodnog heroja Žarka Zrenjanina, koji je poginuo novembra 1942. godine u Pavlišu kod Vršca.
 
Desničarski krugovi u Zrenjaninu, iz političkih razloga, povremeno obnavljaju inicijativu da se gradu promeni ime u Petrovgrad. Ciljevi su potiskivanje antifašizma i potiranje sećanja na socijalistički period u kome je grad doživeo najveći prosperitet.
 
Desničari nastoje da potisnu sve simbole koji podsećaju na antifašizam, socijalnu i nacionalnu ravnopravnost, kako bi privatnim kompanijama, domaćim i stranim, omogućili da naše, zajedničke, resurse koriste za stvaranje privatnih profita i kako bi mogli neograničeno da eksploatišu naše radnike", ocenjuju u ZSF.
 
Podsećaju da je u Zrenjaninu 1992. godine održan referendum na kome se većina izašlih građana izjasnila da se zadrži sadašnje ime grada.
  • Aleksandar

    08.02.2018 21:05
    Od sporazuma Ribentrop-Molotov 1939. komunisti i nacisti postali saveznici. Borba protiv svih vidova totalitarizma 23. avgust.
  • Gladius et anus

    08.02.2018 18:29
    Maximus
    Обавезно измењати имена свих места у Војводини јер то повлачи промене личних карти, пасоша, возачких дозвола... Када се то стави на папир сума новца коју ће држава узети није ни мало занемарљива а задовољство које ће плебс доживети стојећи у редовима не може се упоредити ни са чим...
  • yz

    08.02.2018 15:44
    Zrenjanin ime grada ne dirati,ostalo desnica levica nek se drve oko cega hoce

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.