Kikinda: Neuspešan prvi pokušaj prodaje MSK

Tender za prikupljanje ponuda za nadmetanje za prodaju "Metanolsko-sirćetnog kompleksa" (MSK) iz Kikinde istekao je i bio je neuspešan.
Kikinda: Neuspešan prvi pokušaj prodaje MSK
Foto: 021.rs
Tendersku dokumentaciju za MSK u roku je otkupio i preuzeo kiparski holding "Kronošpan hemikal LTD", ali ponudu nisu dostavili. Pre javnog poziva za prodaju bila su dva zainteresovana investitora, a kiparski holding bio je jedan od njih.
 
Kako se navodi, stručnjaci potencijalne partnere MSK-a svrstavaju u dve kategorije. U prvoj su oni koji bi nastavili postojeći proizvodni program pod uslovom da gas, koji je osnovna sirovina, obezbede po nižoj ceni, jer je on glavna kočnica rentabilne proizvodnje.
 
"Druga kategorija partnera su oni koji nude ulaganja u proizvodne kapacitete gde bi se proizvodili derivati metanola i sirćetne kiseline više faze dorade, koji su neuporedivo profitabilniji i mogu da istrpe i ove postojeće cene gasa", kaže za RTS Zoran Popović iz Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju.
 
MKS radi od 1987. godine, a danas zapošljava oko 530 radnika. Na svetsko tržište izvozi 95 odsto metanola koji proizvodi, a od proizvedene sirćetne kiseline 98 procenata ide uglavnom na tržište EU, navodi Dragan Stevanović iz Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala PKS-a.
 
"Poseduju preko 250 vagona u svom vlasništvu, terminale u Luci Bar, imaju veliki potencijal za proizvodnju", kaže Stevanović.
 
Početna cena u ovom prvom javnom pozivu za nadmetanje za prodaju 100 odsto kapitala MSK bila je 38,5 miliona evra.
  • àààà

    12.02.2018 18:40
    Smetanol
    Za nebu: hebem te u srpska jezika.
  • Nebojsa

    10.02.2018 16:00
    Màlo morgen
    Vucoc je to najvljivao kap gptpvo, zavrseno. Ali kada radi sta radi onda od posla nema niyta. Blokira Ruse i Kineze svuda skoro a 9nda od prodaje nema nista.
    Ovo jedino Rusi mogu da pokrenu i nikp drugi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".