Čelnici Kikinde nezakonito potrošili 300 miliona dinara

Izveštaj Državne revizorske institucije pokazao je da je Kikinda nezakonito trošila višemilionske iznose.
Čelnici Kikinde nezakonito potrošili 300 miliona dinara
Foto: 021.rs
Tamošnje vlasti su, utvrdio je revizor, mimo legalnih procedura potrošile čak 300 miliona dinara.
 
JP "Kikinda" imala je neisplaćena potraživanja u iznosu od 3,5 miliona dinara. Ali to je, naspram ostalog što je utvrdio državni revizor, samo kap u moru.
 
Kako javlja N1, kikindske vlasti su, mimo zakonskih procedura, potrošile 136 miliona dinara, dodatnih 75 miliona utrošeno je bez valjanih javnih nabavki, dok je 18 miliona dinara potrošeno na nezakonito povećanje plata u javnom sektoru.
 
Pored drugih, takođe višemilionskih neopravdanih troškova, u izveštaju DRI se navodi kako je gradonačelnik, i pored zakonske zabrane, jednom izabranom licu povećao platu za 170 hiljada dinara, da je gradsko veće preplatilo svoje zaposlene za 1,7 miliona, dok je gradska uprava radnike nezakonito častila sa ukupno 13 miliona dinara.
 
Višemilionski iznosi otišli su i na angažovanje funkcionera u komisijama, pa je samo većnik za poljoprivredu, radeći isti posao za koji je postavljen, inkasirao 350 hiljada dinara, dok je nešto više od pola miliona bez ikakvih kriterijuma dato udruženju čijeg zastupnika je lokalna opozicija optuživala za kupovinu glasova.
 
Najveći sporni iznos je onaj od 1,6 miliona evra, koliko je grad firmi "Beoauto" platio za plac koji je danas izdat kompaniji "Zoppas". Iznos je utvrđen na osnovu procene privatne firme i bez konsultovanja poreske uprave. "Beoauto" je inače u vlasništvu rođenog brata člana glavnog odbora SNS i bivšeg državnog sekretara u MUP-u Vladimira Božovića. 
 
U gradskoj upravi za N1 kažu da se radi o nasleđenim problemima.
 
"Većina primedbi iz revizorskog izveštaja je ili nasleđena ili ima neku dugogodišnju praksu. Grad Kikinda i Gradska uprava rade na otklanjanju svih primedbi i uspostavljanju bolje kontrole u trošenju javnih sredstava. Hvala najlepše", rekla je za N1 sekretarka za finansije Gradske uprave u Kikindi Snežana Kovačević.
 
U opoziciji kažu da je Srpska napredna stranka na vlasti u Kikindi od 2013. godine, i da zato argument o nasleđenim problemima ne stoji.
 
"Proneverite 13 odsto budžeta grada i sad, neko je od pre 4-5 godina kriv za to. Mislim da to nije istina. Mislim da to nije samo nestručno, već i osiono i bahato ponašanje, raspolaganjem para svih nas, građana Kikinde", navodi za N1 predsednik GO DS Viktor Felbab.
 
Demokrate dodaju da najveći deo građana ni ne zna za izveštaj državnog revizora, jer skoro nijedan lokalni medij o njemu nije izveštavao.
  • Krmenadla sa Podbare

    18.02.2018 08:43
    Ja procitao Četnici Kikinde i pitao se odakle četnici u Kikindi...
  • Vera

    15.02.2018 15:15
    DRI -ONE point
    Vide ljudi pune kase para, pa po sistemu"ko prvi devojci".
    To je slika i prilika celog našeg sistema. Tako to funkcioniše na ovim prostorima. Ovo što je DRI objavila, uliva nadu da se još nešto može učiniti u ovoj kaljuzi od zemlje.No, prvo da vidimo da li će neko za ovo da odgovara i kako, jer razotkrivenih afera je puno, ali sudovi ne rešavaju predm,ete kako bi se moglo očekivati .
    Ako je gradonačelnik i pored zakonske zabrane povećao nekom platu i častio zaposlene, nek mu se to odbije od plate ili da mu se to po kratkom postupku naplati kao nama građanima, stavljanjem njegove kuće na doboš.
    Vreme je da dođe do promena i STAVI TAČKA NA PLJAČKU.
  • Miloš

    15.02.2018 10:15
    Lopovluk!
    Mnogo je gradskih uprava, ustanova i javnih preduzeća kod kojih je DRI našla nezakonitosti u trošenju para građana za vreme vlasti Srpske napredne stranke. Najbolje bi bilo da oni svoje članove dovedu u red!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".