FOTO: U Sremskoj Mitrovici oslobođena dva velika ronca iz zarobljeništva

Dva velika ronca, koji su jedna od najređih vrsta iz porodice pataka u Srbiji, oslobođena su i vraćena u prirodu pošto je otkriveno da su zarobljeni u privatnom vozilu u Sremskoj Mitrovici.
Kako poručuju u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, dva ronca oslobođena su 10. februara u akciji sremskomitrovačke policije, koja ih je oslobodila iz vozila u kojem su protivzakonito bili zarobljeni. Nakon toga, ronce su stručni saradnici Pokrajinskog zavoda vratili u prirodno okruženje na reci Savi, a Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine pokrenula je postupak protiv osobe koje ih je držala u zarobljeništvu i pokušala da ih proda.
 
 
Pretpostavlja se da su ova dva odrasla mužjaka uhvaćena u ribolovačku mrežu u blizini ušća Drine u Savu. 
 
Veliki ronac je jedna od najređih vrsta iz porodice pataka u Srbiji, čija se gnezdeća populacija procenjuje na samo 50-70 parova. Spada u strogo zaštićene vrste, a prema važećem pravilniku, vrednost odštete za jednu jedinku ove vrste iznosi 100.000 dinara. 
  • Vera

    25.02.2018 20:00
    Bravo
    Lepo je čuti s vremena na vreme, da ima službi....u pojedinim gradovima, daleeeko od Novog Sada, koje još opravdano postoje. Svaka čast ovim marljivim sremskomitrovačkim policajcima.
  • dr Arslanagić

    21.02.2018 13:16
    Ronci i gnjurci
    Ne, ronci (mergus) su srodnici pataka nisu isto što i gnjurci (podiceps), koji su zasebna (i ne baš srodna) porodica, iako imaju dosta fizičkih sličnosti.

    Po Wikipediji, veliki ronac (common merganser) je široko rasprostranjen širom severnijih delova Evroazije i Amerike (ne i kod nas), pa mi baš nije jasno zašto bi ih neko hvatao i kome bi ih preprodavao.
  • strani pačenici

    21.02.2018 09:51
    Ms znam ih. Pokakili se na glavu ovima sto idu od vrata do vrata za glas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".