Ratari upozoravaju da će ovo biti "godina plača" ako im država ne pomogne

Poljoprivrednici su finansijski iscrpljeni, a da bi im se pomoglo država treba da otpiše deo iznosa naknade za odvodnjavanje, a gorivo oslobodi akcize, navode poljoprivrednici u zahtevu upućenom Vladi.
Ratari upozoravaju da će ovo biti "godina plača" ako im država ne pomogne
Foto: 021.rs
Udruženja "Pančevački ratari", Asocijacije "Agrarni forum" Pančevo, Udruženja "Građanska neposlušnost" Dolovo i Udruženja "Agrologistik" uputili su obnovljen zahtev Vladi Srbije u kojem zbog prošlogodišnje suše traže otpis naknade za odvodnjavanje, kao i da se dizel gorivo za poljoprivredu oslobodi akcize, piše portal Agrosmart.net.
 
U zahtevu upućenom predsednici Vlade i ministarstvima poljoprivrede i finansija banatska udruženja podsećaju da su se istim povodom obraćali u avgustu prošle godine, a zatim i u septembru, ali da odgovor do danas nisu dobili. Kako dalje ističu, u međuvremenu su se nezvanično sreli sa ministrom poljoprivrede i pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu i tom prilikom porazgovarali o problematici ekstremne suše. 
 
"Zajednička sednica Vlada Srbije i Vojvodine je održana 6. oktobra i tada su objavljene odobrene mere za ublažavanje posledica ekstremne suše. Među objavljenim merama nije odobren nijedan zahtev koji smo tražili ispred tri udruženja i asocijacije poljoprivrednika, pre svega ratara", navodi se dalje u zahtevu.
 
Udruženje "Pančevački ratari" je zatim ocenilo da postoji nedostatak političke volje da se poljoprivrednici pravovremeno pomognu u jeku žetve i setve ozimih kultura kad im je pomoć države bila najpotrebnija. 
 
"Razočarenje poljoprivrednika, posebno ratara je veliko pogotovo što ministar poljoprivrede već duže vreme javno najavljuje mere za nabavku jeftinijeg dizel goriva za poljoprivrednike, što je i nama obećao u oktobru prošle godine", navode poljoprivrednici i dalje ističu da su iz medija saznali da postoje i mere sa odloženim dejstvom koje se tiču naknade za odvodnjavanje i nabavke energenata za poljoprivrednike, ali da nemaju nikakav pismeni trag o obećanim merama.
 
Kako dalje navode, pošto je proteklo bar četiri meseca od završetka jesenje žetve, smatraju da su Ministarstvo poljoprivrede i Vlada imali dovoljno vremena da u potpunosti sagledaju posledice ekstremne suše i zvanično objave i odobre mere.
 
"Neki poljoprivredni proizvođači-ratari su potpuno bankrotirali i više se nikad neće baviti ovom surovom delatnošću u našim uslovima. Mnogi se još uvek premišljaju šta će i kako će, jer još uvek iščekuju pomoć države i značajno umanjenje državnog nameta na osnovno pogonsko dizel gorivo. Pri ovakvoj materijalno - finansijskoj iscrpljenosti ratara usled trajno nerentabilne proizvodnje, ne može se obnoviti proizvodnja ni na nivou proste reprodukcije i mnogi će primeniti sistem tihog bojkota prolećne setve, što podrazumeva rigorozno redukovanu obradu sa restriktivnom primenom agrotehničkih mera najvišeg stepena", ističu ratari.
 
Ova "godina plača", kako je ratari doživljavaju, biće prelomna za sudbine mnogih, a sadašnja državna vlast će biti odgovorna za egzistenciju mnogih manjih i većine srednjih poljoprivrednih gazdinstava, koji će u nepromenjenim uslovima trajno izgubiti status proizvođača i mogućnost da žive od svoga rada, što je i ustavna kategorija i obaveza svake države, zaključuju ratari.
 
Koji su njihovi zahtevi detaljno možete pročitati OVDE.
  • Ns tj.okolina

    21.02.2018 18:50
    Kod mene u selu jedino ko zivi pun gas bez nekih tenzija i trzavica su upravo ti poljoprivrednici!! Kuce , dzipovi , traktori , masine za obradu , motori, sve novo a svaki kuka kao hleba da nema da jede!! A realno rade 4 meseca u godini
  • Ja

    21.02.2018 16:54
    Boli nekog uvo
    Boli ovu drzavu uvo kako joj narod zivi,polako Nas uce da ne jedemo
  • Ružica

    21.02.2018 13:56
    Država=Građani
    Jaoooo mučenici moji neće Država da im pomogne,
    pa kad se ne isplati raditi zemlju eto u Juri, Lear-u i drugim
    fabrikama stranih ulagača non-stop traže radnike pa neka
    izvole za 20.000,00 dinara mesečno to je sigurno bolje i niko
    tim radnicima ne pomaže, pomogla Država da im obezbedi
    robovsko radno mesto..........

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.