Žitište: Odnošenje smeća poskupelo 100 odsto, a odnosi se dva do četiri puta mesečno

Cena usluge odnošenja smeća u Žitištu poskupela je za 100 odsto, to jest duplo.
Reagujući na usvajanje ovakve odluke, Mirća Lelea, odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini opštine Žitište, uputio je dopis predsedniku opštine, predsednici Skupštine opštine, predsednici Nadzornog odbora JKP "Ekos", v.d. direktoru JKP "Ekos", kao i Zaštitniku građana opštine Žitište. 
 
Ovim dopisom, Lele poziva sve nadležne u opštini Žitište da, u okviru svojih nadležnosti, učine sve kako bi se građanima Žitišta pružala kvalitetnija usluga odnošenja smeća po nižoj (realnoj) ceni. Nadležne upućuje i da preko novoosnovane Kancelarije za razvoj u pograničnoj oblasti – CBDO, koja je otvorena u sklopu projekta koji je finansiran od strane EU i kontaktima sa opštinom Sakalaz, razmenom informacija i iskustvom dođe do rešenja koje je povoljnije za građane, uzimajući u obzir činjenicu da je u pomenutoj opštini sa kojom Žitište sarađuje, cena usluge odnošenja smeća dvostruko manja.
 
Javno komunalno stambeno preduzeće "Ekos" nedavno je obavestilo građane da se od 1. januara 2018. godine za fizička lica-domaćinstva obračun za usluge odnošenja smeća vrši po kvadraturi stambenog prostora, tako što se za kuće fiksno obračunava 80 kvadratnih metara stambenog prostora, a za stanove obračun se vrši na osnovu postojeće kvadrature stambenog prostora. 
 
Cena za obračun po metru kvadratnom je 4,95 dinara sa uračunatim PDV-om. U slučaju da je stambeni prostor kuće manji od 80 kvadratnih metara, postoji mogućnost da uz odgovarajući dokaz umanji obračun kvadrature, a samim tim i cena mesečnog računa.
 
"Postavlja se pitanje šte se to promenilo u okviru obavljanja ove delatnosti od 1. januara 2018. godine, a da to opravdava povećanje cene pomenute usluge koju pruža JKP 'Ekos' i to za više od 100 odsto, kada svi znamo da nije bilo oscilacija cene naftnih derivata, a ni cena na tržištu rada. Promenom načina obračuna cene odnošenja smeća prosečno domaćinstvo u Žitištu plaća ovu uslugu više nego prosečno domaćinstvo u Beogradu, gde su i prihodi domaćinstva mnogo veći nego u ovoj banatskoj opštini, a i smeće se odnosi češće, ne samo dva ili četiri puta u toku jednog meseca", poručuju u LSV.
 
Kako dodaju, većina građana je dodatno diskriminisana pošto plaćaju istu cenu za ovu uslugu, iako se na teritoriji ovih mesta smeće odnosi samo dva puta u toku jednog meseca, a ne četiri puta kako je slučaj u Žitištu, gde se nalazi sedište ove opštine.
  • piksu

    25.02.2018 20:29
    Lopov do lopova
    Sramotni su. Trebalo bi da se organizuju i nađu nekog ko ima kamion da im svakodnevno ili već po potrebi, odnosi smeće u privatnoj režiji, a da zahvale opštini na nepotrebnoj usluzi. Mogu da zamislim kako se osećaju kante koje stoje leti na suncu petnaestak dana! Užas. Ne vidim ni kakve veze ima površina stanova ili kuća sa naplatom za odnošenje smeća? Da nisu opštinari pobrkali porez na imovinu sa taksom za odnošenje smeća? Ne bi bilo pravedno da se naplaćuje ni po članu, jer ni to nije idealno, ne bacamo svi isto. Moglo bi se naplaćivati po količini izbačenog, tj odnetog otpada, kao što se to već radi u nekim zemljama. Tako se i smanjuje količina otpada, jer se u kućama, organski otpad koristi za đubrivo u baštama, i tako manje plaća za odnošenjee smeća. Narode, pazite koga birate za predsednika opštine. Danas su povećane takse na smeće, sutra će porez na zemlju, kuće....
  • Jankovic slobodan

    24.02.2018 12:45
    Cistoca
    Treba kinta sns za izbore u bg

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.